Zapečeno povrće u Bechamel umaku
Sastojci:
povrće po izboru - meni omiljena je carska mješavina (brokula, karfiol i mrkva)
Naribani topivi sir
maslac za namazati vatrostalnu posudu
Za Bechamel umak:
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
2 i pol šalice mlijeka
sol, papar
muškatni oraščić
lovorov list
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite kuhati vodu za povrće pa dok čekate pripremite Bechamel umak - na maslacu popržite brašno te ulijte mlijeko - stalno miješajte da vam se ne stvore grudice. Kada zakuha kuhajte uz miješanje još 2-3- minute. Dodajte malo muškatnog oraščića, sol i papar te jedan lovorov list.
Skuhajte povrće. Kada je kuhano dobro ga ocijedite i stavite u namašćenu vatrostalnu posudu te prelijte Bechamel umakom (iz kojeg ste izvadili lovorov list). Posipajte naribanim sirom i stavite peći do korica ne porumeni (koje je meni možda ovdje porumenila i malo previše).
Jelo jedite samo ili kao prilog uz meso ili rižu.
Evo i ideje za nešto kompleksniju verziju - odvojeno skuhajte različite vrste povrća pa između svakog sloja lijevajte Bechamel umak - a i njemu,kako bi slojevi bili vidljiviji, možete dodati primjerice pasirani špinat. Primjerice stavite prvo karfiol, pa zalijte sa Bechamelom s dodanim špinatom, pa stavite brokulu polijanu s običnim Bechamelom, i tako dalje...