Tagliatelle Bolognese alla Maja
Sastojci
300 g tagliatella
500 g mljevenog junećeg ili miješanog mesa
žlica maslinovog ulja
1 veća mrkva, sitno nasjeckana
1 veća glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
1 dcl bijelog ili crnog vina
manja limenka nasjeckane rajčice (pelati)
pola žličice mješavine mediteranskih začina
pola žličice Vegete
malo vrhnja ili mlijeka
parmezan
po potrebi još soli
Na maslinovom ulju popržite luk, pa mu kasnije dodajte mrkvu i češnjak. Dinstajte minuticu pa dodajte mljeveno meso. Kada meso promijeni boju zalijte vinom te ostavite da se vino ispari. Nakon toga dodajte rajčicu te Vegetu i mediteranske začine. Kuhajte petnaestak minuta (ako je potrebno dodajte malo temeljca ili vode - ali ne puno jer mora biti gušće). Na kraju dodajte malo vrhnja ili mlijeka ako želite malo laganiji okus. Ovo dodajemo kako bi malo ublažilo kiselost rajčice i dalo kremoznost umaku. Poslužiti s tagliatellama skuhanima al dente, posipati s parmezanom.
Ovo je možda moje najomiljenije jelo koje postoji, a umak je zbilja fantastičan!