Aquafaba nastaje kuhanjem slanutka, graha, graška i ostalih mahunarki, a može se pronaći i u limenkama istih proizvoda. Iako je poznata već duže vrijeme, primjenu aquafabe u kulinarstvu usavršio je Amerikanac Goose Wohlt 2015. godine.
Ova korisna tekućina nekada se smatrala nusproizvodom, a danas se koristi kao najjeftinija i najzdravija zamjena za jaja. Ima sve potrebne karakteristike jaja, a u isto vrijeme ne sadrži masnoće i kolesterol. Baš kao i bjelanjak jajeta, aquafaba se većinom sastoji od proteina albumina. Zbog toga se jednostavno može izraditi u snijeg i koristiti u mnogim slatkim i slanim jelima. Još jedna odlična karakteristika je to što aquafaba ima potpuno neutralan miris i okus.
Najpopularnija je aquafaba slanutka. Lako je dostupna i jeftina, a dolazi uz konzervirani proizvod koji je široko dostupan u supermarketima. No ako ne voliš koristiti konzerviranu hranu, možeš ju vrlo lako pripremiti i sama. Jednostavno kuhaj slanutak ili neke druge mahunarke u vodi na laganoj vatri nekoliko sati. Nakon nekog vremena možeš izvaditi mahunarke i kuhati samu tekućinu kako bi bila gušća.
Kako koristiti aquafabu?
Pravilo je da jedno jaje zamjenjuju tri velike žlice aquafabe, dok je za jedan bjelanjak potrebno koristiti dvije žlice.
Donosimo ti nekoliko ukusnih recepata u kojima ju možeš iskoristiti.
Čokoladni mousse s aquafabom od slanutka
Priprema:
1. Čokoladu s malo soli otopi na pari i ostavi da se ohladi.
2. Ocijedi slanutak iz konzerve i tekućinu sačuvaj u posudi za miksanje.
3. Miksaj aquafabu oko 7 minuta, odnosno dok ne poprimi čvrstoću snijega od bjelanjaka.
4. U snijeg dodaj ekstrakt vanilije i otopljenu čokoladu i pažljivo kružnim pokretima umiješaj.
5. Smjesu prebaci u čašu i ostavi da se ohladi i stisne nekoliko sati.
Potrebno ti je:
- aquafaba iz jedne konzerve slanutka od 400 g
- 120 g čokolade
- malo soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Veganska majoneza
Priprema:
1. U blender stavi ocat, senf, sol i vodu od slanutka i miješaj oko pola minute.
2. Nastavi blendati i polako počni dodavati ulje. Prestani ga dodavati kada smjesa postane jako gusta.
3. Prebaci u staklenku i pohrani u hladnjaku do korištenja. Nakon stajanja u hladnjaku, majoneza će se dodatno stisnuti.
Potrebno ti je:
- 1 žlica jabučnog octa
- ½ žličice senfa
- ½ žličice soli
- 3 žlice aquafabe
- ¾ do 1 šalice ulja neutralnog okusa
Jednostavni čokoladni brownie
Priprema:
1. Zagrij pećnicu za 200 stupnjeva Celzijevih.
2. Zajedno otopi čokoladu i maslac, makni sa štednjaka i dodaj smeđi šećer i javorov sirup ili med te prstohvat soli. Sve zajedno umuti.
3. Aquafabu miksaj mikserom dok ne postane pjenasta.
4. Umiješaj smjesu čokolade u aquafabu i u sve dodaj brašno. Na kraju dodaj dodatke po želji, poput komadića čokolade.
5. Izlij smjesu u kalup za pečenje i peci oko 35 minuta. Kada su pečeni, ostavi da se potpuno ohlade prije serviranja. Uz ove brownije odlično pristaje sladoled od vanilije ili šlag.
Potrebno ti je:
- ¼ šalice maslaca
- ½ šalice tamne čokolade
- ½ šalice smeđeg šećera
- ¼ meda ili javorovog sirupa
- ½ šalice aquafabe
- 2 žličice cimeta
- ¾ šalice brašna
- prstohvat soli
- komadići čokolade po izboru