Kad u hladnjaku ili smočnici imaš obilje svježeg voća - vrijeme otkucava jer onaj prekrasni 'buket' banana može se u tren oka pretvoriti u gomilu kaše. Ali ne brini zbog prezrelog voća - samo zato što postane mekano i gnjecavo, ne znači da u njemu ne možeš uživati.
"Ako voće nije pretjerano kašasto, nije plijesnivo i nema neugodan miris, većina je savršeno ukusna i sigurna za jelo kad je prezrela", rekla je nutricionistica i kuharica Julie Harrington za Livestrong.
Zapravo, osim što je slađeg okusa, prezrelo voće nudi i neke slatke zdravstvene dobrobiti.
"U usporedbi s nedovoljno zrelim voćem, sazrelo voće obično ima veću razinu antioksidansa, koji pomažu u jačanju našeg imunološkog sustava i otklanjanju virusa i prehlade", ističe nutricionistica.
Dakle, kad tvoje voće postane prezrelo, isprobaj ovih sedam kreativnih načina kako ga iskoristiti, a da to ne bude, po stoti put, kruh od banane ili voćna pita.