Skuhaj temeljac
Temeljac je pravo gastro blago, a praktiki je besplatan jer ćeš, kako bi ga skuhala, koristiti ostatke od povrća. Želiš li temeljac od kostiju (koji blagotvorno djeluje na crijeva) u lonac ćeš dodati juneće kosti i kuhati ga satima, kako bi se iznjih oslobodila želatina. Isplati se.
Temeljac od povrća skuhat ćeš vrlo jednostavno, u pola sata. Stavi u lonac ljuske od luka, ostatke od mrkve, celera, karfiola, brokule, ustvari sveg povrća koje si koristila kroz tjedan, ulij vodu i kuhaj dok se povrće ne raskuha. Procijedi i imaš temeljac. Zaledi ga po porcijama i koristi za kuhanje juha ili podlijevanje rižota. E da, ostatke povrća zaledi, ako ćeš temeljac kuhati primjerice, krajem tjedna. Na taj način očuvat ćeš svježinu povrću.