Ne bacaj ništa

5 načina kako najbolje iskoristiti ostatke od povrća

S ostacima povrća možeš svašta napraviti, odnosno iskoristiti ih na mnoge načine. Treba ti samo malo kulinarske kreativnosti

pexels-ata-ebem-11118533.jpg
Foto: Pexels

Običavaš li kao i mi odstranjivati krajeve povrća prije, no što ga kreneš pripremati u različitim jelima, ostaje ti puno otpada. Primjerice komadići mrkve, gornji slojevi luka, komadi celera, peršina, karfila, brokule, kora krumupira… Prava je šteta baciti ih, čak i ako ih odvajaš, a vjerujemo da to činiš, u za to predviđenu kantu, odnosno biootpad.

Image
Riznica vitamina K i A

Zeleno lisnato povrće koje trebaš uvrstiti u prehranu - i recepti da ti olakšamo

Image
Foto: pexels

S ostacima povrća možeš svašta napraviti, odnosno iskoristiti ih na mnoge načine. Treba ti samo malo kulinarske kreativnosti. Osim da ih još jednom iskoristiš u jelu, ostaci ti mogu poslužiti da uzgojiš novu biljku ili se poigraš bojama. Sve ćeš vidjeti u nastavku. Bacanje je "out".

Skuhaj temeljac

Temeljac je pravo gastro blago, a praktiki je besplatan jer ćeš, kako bi ga skuhala, koristiti ostatke od povrća. Želiš li temeljac od kostiju (koji blagotvorno djeluje na crijeva) u lonac ćeš dodati juneće kosti i kuhati ga satima, kako bi se iznjih oslobodila želatina. Isplati se.
Temeljac od povrća skuhat ćeš vrlo jednostavno, u pola sata. Stavi u lonac ljuske od luka, ostatke od mrkve, celera, karfiola, brokule, ustvari sveg povrća koje si koristila kroz tjedan, ulij vodu i kuhaj dok se povrće ne raskuha. Procijedi i imaš temeljac. Zaledi ga po porcijama i koristi za kuhanje juha ili podlijevanje rižota. E da, ostatke povrća zaledi, ako ćeš temeljac kuhati primjerice, krajem tjedna. Na taj način očuvat ćeš svježinu povrću.

Priprema jela s njima

Ostatke zelenog lisnatog povrća, poput kelja, možeš sotirati. Isto možeš napraviti i s ostacima brokule, karfiola i blitve. Mogu ti poslužiti kao prilog glavnom jelu ili pak kao nadjev za quiche. Ako će ići u nadjev, u kojemu povrće nije vidljivo, slobodno možeš dodati i ostake mrkve ili tikvica. Sotiranje ćeš izvesti tako što ćeš povrće narezati na tanke trakice, na tavu uliti malo ulja i popržiti par minuta, mičući pritom tavu pokretima naprijed-natrag, kako bi se povrće okretalo.

Vege čips

Vege čips još je jedan jednostavan način da iskoristiš ostatke povrća, osobito krumpira, batata i mrkve. Nareži ih na listiće (to možeš učiniti i gulilicom za krumpir), prži u dubokom ulju ili stavi u pećnicu na 200 stupnjeva i deset minuta. Posoli i uživaj u zdravom snacku.

Image
Foto: Pexels

Napravi od povrća prirodne boje


Ovo je jedan od kreativnijih načna korištenja ostataka povrća. Umjesto da kupuješ umjetna bojila za hranu, iskoristi ono što imaš u kuhinji. Sjeti se samo da su najljepša uskrsna jaja ona koja su obojana u ljuskama od luka. Trebaš li crvenu i narančastu boju, iskoristi ciklu i papriku. Žutu ćeš dobiti uz pomoć kurkukme, zelenu od špinata, a ljubičastu od ljubičastog kupusa. Osim za jaja, uz pomoć ovog povrća možeš obojati i tjesteninu. Primjerice, ljubičastu tjesteninu dobit ćeš tako da ostatke cikle skuhaš i usitniš pa dodaš sastojcima od kojih ćeš zamijesiti tijesto.

Image
Foto: Pexels

Uzgoji novo povrće


Znaš li da od ostataka povrća možeš uzgojiti novo povrće? Ukoliko se odlučiš za ovu varijantu, povrću koje želiš uzgojiti, morat ćeš odrezati kraj kako bi moglo povući vodu i početi formirati korijenje. Stavi ga na sunce i redovito mu mijenjaj vodu. U videu pogledaj detaljno kako kod kuće uzgojiti povrće iz ostataka.