
5 načina kako najbolje iskoristiti ostatke od povrća

Običavaš li kao i mi odstranjivati krajeve povrća prije, no što ga kreneš pripremati u različitim jelima, ostaje ti puno otpada. Primjerice komadići mrkve, gornji slojevi luka, komadi celera, peršina, karfila, brokule, kora krumupira… Prava je šteta baciti ih, čak i ako ih odvajaš, a vjerujemo da to činiš, u za to predviđenu kantu, odnosno biootpad.
S ostacima povrća možeš svašta napraviti, odnosno iskoristiti ih na mnoge načine. Treba ti samo malo kulinarske kreativnosti. Osim da ih još jednom iskoristiš u jelu, ostaci ti mogu poslužiti da uzgojiš novu biljku ili se poigraš bojama. Sve ćeš vidjeti u nastavku. Bacanje je "out".
Skuhaj temeljac
Temeljac je pravo gastro blago, a praktiki je besplatan jer ćeš, kako bi ga skuhala, koristiti ostatke od povrća. Želiš li temeljac od kostiju (koji blagotvorno djeluje na crijeva) u lonac ćeš dodati juneće kosti i kuhati ga satima, kako bi se iznjih oslobodila želatina. Isplati se.
Priprema jela s njima
Ostatke zelenog lisnatog povrća, poput kelja, možeš sotirati. Isto možeš napraviti i s ostacima brokule, karfiola i blitve. Mogu ti poslužiti kao prilog glavnom jelu ili pak kao nadjev za quiche. Ako će ići u nadjev, u kojemu povrće nije vidljivo, slobodno možeš dodati i ostake mrkve ili tikvica. Sotiranje ćeš izvesti tako što ćeš povrće narezati na tanke trakice, na tavu uliti malo ulja i popržiti par minuta, mičući pritom tavu pokretima naprijed-natrag, kako bi se povrće okretalo.
Vege čips
Vege čips još je jedan jednostavan način da iskoristiš ostatke povrća, osobito krumpira, batata i mrkve. Nareži ih na listiće (to možeš učiniti i gulilicom za krumpir), prži u dubokom ulju ili stavi u pećnicu na 200 stupnjeva i deset minuta. Posoli i uživaj u zdravom snacku.
Napravi od povrća prirodne boje
Uzgoji novo povrće

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
