Pita od manga i ananasa
Sastojci:
3 velika manga
½ ananasa
¼ šalice meda
2 žlice soka naranče
½ šalice smeđeg šećera
2 žlice ribanog đumbira
1 ½ šalice grčkog jogurta (ili šlaga)
1/3 šalice brašna
6 jaja
¼ šalice maslaca
Za tijesto:
2 ½ šalice brašna
1 šalica hladnih kockica maslaca
½ šalice šećera u prahu
1 žlica vrhnja
Priprema:
Sastojke za tijesto pomiješaj (najbolje u multipraktiku) i od njih oblikuj kuglu, pa je omotaj prozirnom folijom i stavi u hladnjak na 30 minuta. Nareži mango i ananas na kockice i prelij ga mješavinom od 2 žlice meda, sokom od naranče i maslaca, pa ih peci 3o minuta na 200C. Voće usitni štapnim mikserom ili blenderom u pire i pomiješaj ga sa šećerom, đumbirom, preostalim medom, a na kraju lagano umiješaj i jogurt i brašno. Tijesto razvuci u kružnicu debljine ½ cm i stavi ga u kalup za pite, prekrij ga papirom za pečenje i na njega stavi rižu ili suhi grah. Tijesto peci 15 minuta na 170C, makni ''utege'' pa ga peci još 5 min. Pire od voća ugrij do vrenja. U posudi pomiješaj jaja i dodaj im pola pirea, miješajući konstantno kako se jaja ne bi prebrzo skuhala i pretvorila u grudice. Na kraju im dodaj ostatak smjese, dobro promiješaj i izlij u tijesto. Pitu peci 55 minuta na 80C.
Lisnata pita od šparoga i ricotte
Sastojci:
1 smrznuta kora za lisnato tijesto
200 g ricotte
1 jaje
½ vezice šparoga
¼ žličice muškatnog oraščića
Sol, papar
Priprema:
Lisnato tijesto razvaljaj i stavi u kalup za pečenje. Ricottu dobro pomiješaj s jajem i smjesom namaži lisnato tijesto. Šparoge očisti i poredaj ih po smjesi od sira i jaja. Peci na 180C 15-20 minuta.
Tjestenina s dagnjama
Sastojci;
300 g dagnji
2 režnja češnjaka
300 g tjestenine
3 žlice maslinovog ulja
300 ml pelata
1 dcl bijelog vina
200 g cherry rajčica
1 žlica peršina
Sol, papar
Priprema:
U tavu dodaj maslinovo ulje, sjeckani češnjak, vino, par žlica pelata i dagnje, i pirjaj poklopljeno dok se dagnje ne počnu otvarati (baci sve otvorene na početku). Dodaj ostatak vina i začine pa u tavu s dagnjama ubaci kuhanu tjesteninu i dobro promiješaj.