Gastro
Gastro

3 super recepta za najukusniji tjedan

3 super recepta za najukusniji tjedan
I ovog smo ti ponedjeljka pripremile 3 super recepta za ukusniji i zadovoljniji tjedan.

Pita od manga i ananasa

Sastojci:

3 velika manga ½ ananasa ¼ šalice meda 2 žlice soka naranče ½ šalice smeđeg šećera 2 žlice ribanog đumbira 1 ½ šalice grčkog jogurta (ili šlaga) 1/3 šalice brašna 6 jaja ¼ šalice maslaca Za tijesto: 2 ½ šalice brašna 1 šalica hladnih kockica maslaca ½ šalice šećera u prahu 1 žlica vrhnja Priprema: Sastojke za tijesto pomiješaj (najbolje u multipraktiku) i od njih oblikuj kuglu, pa je omotaj prozirnom folijom i stavi u hladnjak na 30 minuta. Nareži mango i ananas na kockice i prelij ga mješavinom od 2 žlice meda, sokom od naranče i maslaca, pa ih peci 3o minuta na 200C. Voće usitni štapnim mikserom ili blenderom u pire i pomiješaj ga sa šećerom, đumbirom, preostalim medom, a na kraju lagano umiješaj i jogurt i brašno. Tijesto razvuci u kružnicu debljine ½ cm i stavi ga u kalup za pite, prekrij ga papirom za pečenje i na njega stavi rižu ili suhi grah. Tijesto peci 15 minuta na 170C, makni ''utege'' pa ga peci još 5 min. Pire od voća ugrij do vrenja. U posudi pomiješaj jaja i dodaj im pola pirea, miješajući konstantno kako se jaja ne bi prebrzo skuhala i pretvorila u grudice. Na kraju im dodaj ostatak smjese, dobro promiješaj i izlij u tijesto. Pitu peci 55 minuta na 80C.  

Lisnata pita od šparoga i ricotte

Sastojci: 1 smrznuta kora za lisnato tijesto 200 g ricotte 1 jaje ½ vezice šparoga ¼ žličice muškatnog oraščića  Sol, papar Priprema: Lisnato tijesto razvaljaj i stavi u kalup za pečenje. Ricottu dobro pomiješaj s jajem i smjesom namaži lisnato tijesto. Šparoge očisti i poredaj ih po smjesi od sira i jaja. Peci na 180C 15-20 minuta.  

Tjestenina s dagnjama

Sastojci; 300 g dagnji 2 režnja češnjaka 300 g tjestenine 3 žlice maslinovog ulja 300 ml pelata 1 dcl bijelog vina 200 g cherry rajčica 1 žlica peršina Sol, papar Priprema: U tavu dodaj maslinovo ulje, sjeckani češnjak, vino, par žlica pelata i dagnje, i pirjaj poklopljeno dok se dagnje ne počnu otvarati (baci sve otvorene na početku). Dodaj ostatak vina i začine pa u tavu s dagnjama ubaci kuhanu tjesteninu i dobro promiješaj.