Gastro
Gastro

3 jednostavna tjedna recepta kada nemaš puno vremena

3 jednostavna tjedna recepta kada nemaš puno vremena
Donosimo ti tri jednostavna jela - predjelo, glavno jelo i desert

Predjelo: Jogurt juha s lososom i mentom

Sastojci:

660 g tekućeg jogurta

300 g svježih krastavaca

dimljeni losos

menta, kopar

sol, chili, papar

1 dcl maslinovog ulja

100 g oraha

2 režnja češnjaka

voda

1 limun ili limeta

Priprema: 

Uzmi 100 grama cijelih oraha (ako nemaš mljevenih) te ih s dva režnja češnjaka i istrganom šnitom kruha usitni u multipraktiku.

U dublju posudu stavi  660 g tekućeg jogurta i uz njega dodaj 1 dcl maslinovog ulja i sok jednog manjeg limuna.

U posudu zatim istresi usitnjene orahe, češnjak i kruh te na kraju dodaj 300 grama naribanih svježih krastavaca. Posoli i popapri po želji i dobro pomiješaj.

Kada je hladna juha gotova, ukrasi ju s tanko rezanim fileom dimljenog lososa, par listova mente i kopra ili komorača, a preko svega na kraju prelij i malo maslinovog ulja, te slobodno dodaj koje zrno chilija za ljutinu koja će savršeno odgovarati hladnoj i kiselkastoj juhi od jogurta.

Glavno jelo: Tjestenina s rajčicom i krušnim mrvicama

Sastojci:

2 glavice bijelog luka, sitno nasjeckane

250 g cherry rajčica

1 žlica pasirane rajčice

maslinovo ulje, sol, papar

3 žlice krušnih mrvica

1 žlica naribanog parmezana

1 žlica svježeg peršina

250-300 g tjestenine

Priprema:

U posudu stavi dvije žlice maslinovog ulja, a kad se zagrije dodaj krušne mrvice. Kratko ih poprži, tek toliko da dobiju boju. Dodaj im parmezan, a kad se ohlade dodaj i peršin. 

U istoj posudi pripremi umak - dodaj maslinovo ulje i bijeli luk dok je ulje još hladno, ali pritom pazi da luk ne zagori. Čim se zagrije dodaj cherry rajčice i kratko poprži.

U umak dodaj malo vode, smanji vatru, poklopi i ostavi da rajčice omekšaju. Posoli i popapri po želji. Dok se umak krčka, u veliku posudu s proključalom vodom stavi tjesteninu i ostavi da se kuha nekoliko minuta.

Kada je tjestenina gotova, procijedi je, ali ostavi pola čaše vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu dodaj u posudu s umakom i, po potrebi, dodaj malo vode od kuhanja. Sve pomiješaj i posipaj krušnim mrvicama.

Desert: Nougat kuglice s napolitankama

Sastojci:

320 g čokolade za kuhanje

150 g slatkog vrhnja

1 žličica maslaca

150 g lješnjaka, pečenih i oguljenih

100 g nougat napolitanki

50 g lješnjaka za punjenje kuglica

Priprema:

120 g čokolade za kuhanje nasjeckaj, stavi u zdjelu i dodaj žličicu maslaca. Zagrij vrhnje dok ne zavre pa njime prelij čokoladu i maslac. Ostavi tako desetak minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim dobro promiješaj da dobiješ glatku čokoladnu kremu te ju ohladi na sobnoj temperaturi.

Samelji napolitanke, a lješnjake nasjeckaj na sitne komadiće te ih dodaj čokoladnoj kremi i stavi kratko u hladnjak. Kad se smjesa ohladi, započni s izradom kuglica.

Žličicom grabi hrpice smjese, u svaku utisni po jedan cijeli lješnjak i napravi kuglicu te ponavljaj dok ne potrošiš svu smjesu.

Za glazuru nad parom otopi 200g čokolade za kuhanje, a ohlađene kuglice umači u čokoladu tako da svaka bude obložena čokoladom. Kuglice odloži da se malo ohlade. 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx