3 jednostavna tjedna recepta kada nemaš puno vremena

Donosimo ti tri jednostavna jela - predjelo, glavno jelo i desert

3 jednostavna tjedna recepta kada nemaš puno vremena

Predjelo: Jogurt juha s lososom i mentom



Sastojci:

  • 660 g tekućeg jogurta
  • 300 g svježih krastavaca
  • dimljeni losos
  • menta, kopar
  • sol, chili, papar
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 100 g oraha
  • 2 režnja češnjaka
  • voda
  • 1 limun ili limeta


Priprema: 

  1. Uzmi 100 grama cijelih oraha (ako nemaš mljevenih) te ih s dva režnja češnjaka i istrganom šnitom kruha usitni u multipraktiku.
  2. U dublju posudu stavi  660 g tekućeg jogurta i uz njega dodaj 1 dcl maslinovog ulja i sok jednog manjeg limuna.
  3. U posudu zatim istresi usitnjene orahe, češnjak i kruh te na kraju dodaj 300 grama naribanih svježih krastavaca. Posoli i popapri po želji i dobro pomiješaj.
  4. Kada je hladna juha gotova, ukrasi ju s tanko rezanim fileom dimljenog lososa, par listova mente i kopra ili komorača, a preko svega na kraju prelij i malo maslinovog ulja, te slobodno dodaj koje zrno chilija za ljutinu koja će savršeno odgovarati hladnoj i kiselkastoj juhi od jogurta.

Glavno jelo: Tjestenina s rajčicom i krušnim mrvicama



Sastojci:

  • 2 glavice bijelog luka, sitno nasjeckane
  • 250 g cherry rajčica
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • maslinovo ulje, sol, papar
  • 3 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica naribanog parmezana
  • 1 žlica svježeg peršina
  • 250-300 g tjestenine


Priprema:

  1. U posudu stavi dvije žlice maslinovog ulja, a kad se zagrije dodaj krušne mrvice. Kratko ih poprži, tek toliko da dobiju boju. Dodaj im parmezan, a kad se ohlade dodaj i peršin. 
  2. U istoj posudi pripremi umak - dodaj maslinovo ulje i bijeli luk dok je ulje još hladno, ali pritom pazi da luk ne zagori. Čim se zagrije dodaj cherry rajčice i kratko poprži.
  3. U umak dodaj malo vode, smanji vatru, poklopi i ostavi da rajčice omekšaju. Posoli i popapri po želji. Dok se umak krčka, u veliku posudu s proključalom vodom stavi tjesteninu i ostavi da se kuha nekoliko minuta.
  4. Kada je tjestenina gotova, procijedi je, ali ostavi pola čaše vode u kojoj se kuhala. Tjesteninu dodaj u posudu s umakom i, po potrebi, dodaj malo vode od kuhanja. Sve pomiješaj i posipaj krušnim mrvicama.

Desert: Nougat kuglice s napolitankama



Sastojci:

  • 320 g čokolade za kuhanje
  • 150 g slatkog vrhnja
  • 1 žličica maslaca
  • 150 g lješnjaka, pečenih i oguljenih
  • 100 g nougat napolitanki
  • 50 g lješnjaka za punjenje kuglica


Priprema:

  1. 120 g čokolade za kuhanje nasjeckaj, stavi u zdjelu i dodaj žličicu maslaca. Zagrij vrhnje dok ne zavre pa njime prelij čokoladu i maslac. Ostavi tako desetak minuta kako bi se čokolada otopila, a zatim dobro promiješaj da dobiješ glatku čokoladnu kremu te ju ohladi na sobnoj temperaturi.
  2. Samelji napolitanke, a lješnjake nasjeckaj na sitne komadiće te ih dodaj čokoladnoj kremi i stavi kratko u hladnjak. Kad se smjesa ohladi, započni s izradom kuglica.
  3. Žličicom grabi hrpice smjese, u svaku utisni po jedan cijeli lješnjak i napravi kuglicu te ponavljaj dok ne potrošiš svu smjesu.
  4. Za glazuru nad parom otopi 200g čokolade za kuhanje, a ohlađene kuglice umači u čokoladu tako da svaka bude obložena čokoladom. Kuglice odloži da se malo ohlade.