Ušle smo u mnogima najbezbrižnije i najopuštenije doba godine, što se ogleda i u hrani kojoj ćeš dati prednost. Što manje boravka za štednjakom, što jednostavnija priprema i što laganije namirnice - ono su čime se vodiš kada pripremaš jela. Ako u tebi čuči trendseterica koja živi na Instagramu, poželjet će moderniju trpezu, a mi ti u nastavku otkrivamo koje su namirnice totalni hit ove sezone.
Marakuja
Ovo egzotično voće izgleda vrlo neobično i efektno, a osim toga obiluje hranjivim tvarima te je osvježavajuće. Biraj plodove s lagano naboranom kožom jer su zreli. Nemoj ih guliti, već ih pereži ih na pola i jedi žlicom. Marakuja je odlična i u sladoledu, sorbetu ili voćnoj salati. Riječ je o voću koje će ti potaknuti metabolizam i probavu te pomoći kod gastritisa.
Svježi krastavci
Ove sezone svježi krastavci doživljavaju svoj vrhunac. Osim što su svježi krastavci hit na društvenim mrežama, svaki recept čine ukusnim, bilo da se radi o predjelu, glavnom jelu ili piću. Da, dobro si čula. Osim štoih možeš jesti u salati, hladnoj juhi, sendviču, krastavcima možeš začiniti gin tonik ili aromatizirati vodu.
Kineski kupus
Iako ga obožavatelji woka i azijske kuhinje jedu cijele godine, ove sezone u trendu je i kineski kupus. Izgleda atraktivno i osvježavajuće, a i vrlo brzo se priprema. Dovoljno mu je tek nekoliko minuta termičke obrade. Obiluje nutrijentima, osobito folnom kiselinom, vitaminom B6, A, C i K te dijetalnim vlaknima, a ne sadrži masnoće te ima jako malo kalorija. Od njega možeš napraviti salatu, dodati ga jelu kao prilog ili skuhati juhu.
Edamame mahune
Riječ je o još nedozrelim mahunama soje čija je ljuska nejestiva, što znači da je moraš ukloniti i pripremiti samo zelena zrna iz nje. Nutritivno su vrlo bogate i dobre su za zdravlje, osobito za snižavanje povišenog kolesterola te ublažavanje simptoma menopauze. Edamame možeš skuhati na pari ili u vodi ili pak kratko obraditi u woku.
Hibiskus
Sušeni cvjetovi hibiskusa, osim što izgledaju jako atraktivno te će dati boju tvojim koktelima i jelima, imaju odličan kiselkasti okus te obiluju vitaminiam i mineralima, osobito vitaminom C. Ovog ljeta hibiskus je u modi, a možeš ga koristiti u sladoledima, slanim i slatkim jelima, a ako želiš, možeš ga i grickati. Osvježit će te i dati ti energiju. Na fotografiji je bissap, poznato senegalsko bezalkoholno piće s hibiskusom.
Lavanda
Zemlja smo u kojoj raste lavanda, a sjajna je vijest da je ova ljubičasta ljepotica hit sezone među namirnicama. Savršeno će se uklopiti u deserte i koktele. Naš prijedlog ti je kušati cheescake s lavandom. Ova biljka ima izuzetno opuštajuća svojstva pa će ti pomoći da se kvalitetno opustiš za vrijeme svog godišnjeg odmora.