Najzanimljivije činjenice

Engleski buldog: Šarmantne maze u koje ćeš se sigurno zaljubiti

Izdvojile smo neke od najvažnijih i najzanimljivijih činjenica o engleskom buldogu - poznatom kao savršenom kućnom ljubimcu, ali i savršenom kućnom ljubimcu za prve vlasnike pasa

profimedia-0191395111.jpg
Foto: Profimedia

"Ne sudi o knjizi po koricama" trebao bi biti zaštitni znak engleskog buldoga. Nikada izgled pasmine nije bio toliko suprotan njenom držanju: jer ispod gotovo strogog, uvijek namrštenog lica engleskog buldoga krije se topao, prijateljski nastrojen i ljubazan pas!

Image
Omiljeni 'Frenchie'

Francuski buldog: Sve što trebaš znati o ovoj preslatkoj pasmini

Kao jedna od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu, engleski buldog ima brojne predivne karakteristike zbog kojih se jednostavno nemoguće ne zaljubiti u ovog šarmantnog psa.

Image
Foto: Unsplash

Kako bismo te dodatno upoznali s ovim odanim psima 'zgužvanog' lica, izdvojile smo neke od najzanimljivijih činjenica koje ti mogu pomoći da odlučiš hoće li ova poznata maza biti tvoj novi omiljeni član obitelji.

Uvijek prijateljski raspoloženi, ali ne previše entuzijastični

Pas koji veselo vrti repom i skače od nevjerojatne želje da ga gosti pomaze jednostavno nije stil engleskog buldoga. Umjesto toga, računaj na to da će tvoj pseći prijatelj ignorirati goste ili će ih jednostavno na brzinu ponjuškati prije nego što se vrati u svoj krevet.

Ali nemoj zamijeniti nedostatak entuzijazma engleskog buldoga za nepokolebljivost: oni su izrazito orijentirani na ljude. Poznati po tome što su nevjerojatno nježni prema djeci i drugim psima, engleski buldozi savršeni su obiteljski kućni ljubimci. Samo znaj da, iako je naklonost uvijek dobrodošla i uzvraćena, češće ćeš se ti naći kao inicijator navedene naklonosti.

Ako si netko tko uživa provoditi vrijeme na kauču, engleski buldog je idealan pratitelj. Nemoj se iznenaditi ako tvoj buldog ispušta vjetrove dok sjedite i zajedno gledate TV. Da, buldozi su poznati po tome što nerijetko ispuštaju vjetrove, stoga je odabir prave hrane iznimno važan za njihov zdrav probavni sustav.

Nisu vješti plivači ni ljubitelji vode

Psi i voda su u većini slučajeva odličan par, zar ne? Pa, ne baš u slučaju engleskog buldoga. Imaj na umu da tvoj buldog nije ljubitelj vode, niti pasmina koja može dobro plivati.

Engleski buldog je pas s mišićima i kratkim nogama zbog kojih lako može potonuti poput kamena, stoga ga svakako drži na oku oko bilo koje vodene površine. A ako tvoj buldog nekim slučajem ne posjeduje prirodnu odbojnost prema vodi, možda ćeš htjeti uložiti u prsluk za vodu. Baš kao i s vodom i malom djecom, isto vrijedi i za vodu i buldoga: sigurnost i opća budnost uvijek su na prvom mjestu!

Potreban im je poticaj da budu aktivni

Ahhh, veličanstvena lijenost! Engleski buldozi mogu lako spavati 22 od 24 sata u danuako im dopustiš. Dakle, ako si navikla imati psa koji odjuri do vrata svaki put kad čuje kako ti ključevi zveckaju, onda je vrijeme za promjenu pseće paradigme.

Dobra vijest je da engleski buldog treba vrlo malo aktivnosti, samo oko 20-40 minuta dnevno. Loša vijest je da uopće nisu skloni vježbanju. Ovdje ćeš morati biti proaktivna: poslastice, entuzijazam i ljubav bit će tvoj novi arsenal izbora da nagovoriš svog prijatelja na povodac i izlazak na svježi zrak.

Bez obzira na aktivnost, većina pasa barem voli igre poput bacanja loptica, ali to može i ne mora biti slučaj s ležernim engleskim buldogom. Engleski buldog gleda kako lopta slijeće, a zatim te svjesno gleda kao da želi reći: "Neću je uhvatiti. Ako je toliko želiš, nisi je trebala baciti".

Sjajan su izbor za prve vlasnike pasa

Ako želiš psa, a nikad prije nisi bila primarni vlasnik psa, onda je engleski buldog odličan izbor. Neke od značajki pasmine povezane s vlasnicima početnicima su sljedeće:

 • Buldozi su vrlo prilagodljivi tvojim okolnostima. Ako si aktivna, oni mogu napredovati u toleriranje (pa čak i uživanje) u većoj količini aktivnosti. A ako više uživaš u sjedilačkom načinu života, to je ionako njihov zadani temperament.
 • Oni su ležerni, ljubazni i općenito bez stresa. Uživaju u dugim satima drijemanja i ne brinu se zbog tvoje odsutnosti kao neke druge pasmine.
 • Izvrsni su za život u stanu. Ne smetaju ih nasumični zvukovi ili čak povremeno kucanje na vrata, engleski buldozi nisu poznati po tome da pretjerano laju i ne treba im dvorište da budu sretni i ispunjeni.
 • Idealni su za one s dugim radnim vremenom. Opet - igranje, duge šetnje i potreba za pažnjom nisu pokazatelj temperamenta buldoga; tako da se nikada ne trebaš osjećati krivom kad te nema kod kuće pola dana.

Neovisni su i samodostatni

Engleski buldozi su općenito poslušni, željni ugode i lako ih se trenira. Ono što se u pasmini ponekad doživljava kao tvrdoglavost, zapravo je promišljena priroda koju treneri pripisuju njihovom pametnom 'pogledaj prije nego što skočiš' motu.

Ne samo da se buldozi mogu ostaviti na miru dulje vrijeme, oni imaju urođenu inteligenciju koja im omogućuje da rješavaju probleme bolje od nekih drugih pasmina koje mogu tražiti pomoć od vlasnika. I s tim u vezi, možda ćeš se malo više zaljubiti u pasminu.

Skupi su

Sloboda koju engleski buldozi nude zbog svoje neovisne i lagodne osobnosti zasigurno će biti uravnotežena njihovim početnim troškom kod provjerenog uzgajivača kao i svakodnevnom rutinom kako bi bili zdravi i sretni psi.

 • Financijski - većina engleskih buldoga ne može zatrudnjeti ili roditi prirodnim putem, pa se zbog pomalo nedostupnih reproduktivnih organa, engleski buldozi obično uzgajaju umjetnom oplodnjom. Osim toga, ako tvoja ženka buldoga zatrudni, zasigurno će morati na skupi carski rez zbog vrlo malih porođajnih kanala ove pasmine.
 • Osobno - iako temperament engleskog buldoga ne zahtijeva velike osobne troškove, njihova tjelesnost zahtijeva. Ako želiš ostati ispred bilo kakvih medicinskih komplikacija ili zdravstvenih problema, svakodnevno ćeš htjeti učiniti sljedeće:
 • Čišćenje očiju: engleski buldozi skloni su infekcijama oka zbog bora oko očiju, stoga svako jutro obavezno očisti područje oko očiju toplom krpom.
 • Pranje bora: preslatke bore na ovom psu vjerojatno skrivaju prljavštinu i bakterije koje bi mogle dovesti do infekcija kože. Svakako ih svakodnevno čisti blagim sapunom, a zatim nanesi malo prirodnog ulja bez aditiva kako bi ih hidratizirala. Ova praksa će spriječiti tvog psa da se liže i uštedjet će ti odlaske kod veterinara.
 • Četkanje i pranje zubi: poznato je da se engleski buldozi linjaju 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, ali se linjanje može svesti na minimum brzim četkanjem. Jednom tjedno pranje zuba također će uvelike koristiti zdravlju zuba tvog psa, budući da je prenatrpana čeljust engleskog buldoga osjetljiva na gingivitis i parodontalnu bolest.

Najprikladniji su za umjerenu klimu

Zbog svoje kompaktne strukture lica, engleski buldozi obično imaju problema s disanjem koji su pogoršani toplijim klimatskim uvjetima. Čak i kratka šetnja po vrućini može uzrokovati prekomjerno dahtanje, piskanje i otežano disanje.

Isto tako, hladnije klime nude svoje opasnosti. Iako je pasmina s mišićima, engleski buldog ima vrlo kratku, tanku dlaku koja ne pruža zaštitu od hladnoće. Podloga na šapama također je vrlo sklona ozeblinama u ledenim i snježnim uvjetima.

Ako ovo čitaš, a živiš u pretjerano hladnom ili toplom kraju - ne brini; pažnja i oprez bit će ti vodič. U slučaju ekstremne vrućine ili ekstremne hladnoće, samo pazi da tvoj engleski buldog ne ostane vani dulje od 15 minuta. I kao i kod svakog psa, pobrini se da je na vrućini dostupno puno svježe hladne vode; i svakako ga potpuno osuši ako se smočio od kiše ili snijega.

Skloni su zdravstvenim problemima

Nikad lijepa tema, ali svakako trebaš znati o mogućim - ali ne i sigurnim - zdravstvenim činjenicama oko engleskog buldoga. Ovo je jednostavno sveobuhvatan informativni popis poznatih mogućih problema, stoga nemoj brinuti jer tvoj novi pas može živjeti dug, bezbrižan i zdrav život!

 • Bolest zglobova – zbog povijesnih uzgojnih praksi (uključujući displaziju kuka i lakta i rupture kralježnice)
 • Problemi s očima – zbog prekomjernog bora/kožnih nabora oko očne jabučice, mogu imati problema s očima
 • Problemi s disanjem – zbog kratkoće njuške i kompaktne strukture njihove lubanje
 • Infekcije kože - zbog dubokih kožnih nabora i općih problema s alergijama pasmine
 • Nešto kraći životni vijek – zbog inbreedinga i zdravstvenih problema obično žive 8 do 10 godina