Omiljeni 'Frenchie'

Francuski buldog: Sve što trebaš znati o ovoj preslatkoj pasmini

Francuski buldog jedna je od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu i često je izbor brojnih obitelji koje traže druželjubivog, a malog psa. No što sve trebaš znati o francuskom buldogu prije nego li postane tvoj kućni ljubimac? Provjeri u nastavku

hendrik-kespohl-WvVQa7meWxY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Zgužvana lica, uši poput šišmiša i apsolutno neodoljiva osobnost. Da, govorimo o francuskom buldogu. Bez obzira jesi li ikad imala ovu pasminu kao kućnog ljubimca ili je već dugo priželjkuješ, ne može se poreći slatkoća kojom zrači francuski buldog.

Image

Naučite kako kupati francuskog buldoga

Od milja poznat kao "Frenchie", francuski buldog jedna je od najpopularnijih pasmina pasa na svijetu, a samim time često je i prvi izbor za brojne obitelji koje traže druželjubivog, a malog psa.

Ako želiš da francuski buldog postane član tvoje obitelji, obavezno se moraš upoznati s uobičajenim karakteristikama, ali i zdravstvenim problemima i specifičnim potrebama njege ove pasmine jer iako su jedna od najrazigranijih pasmina, potrebna im je specijalizirana njega.

Opuštena osobnost

Francuski buldozi često imaju vrlo drage i ljubazne osobnosti i sjajni su pratioci svom čovjeku. Njihova opuštena osobnost čini ih jednim od popularnijih izbora za obitelji s djecom, jer osim što su jako razigrani, nevjerojatno su ljubazni psi te vole da ih se mazi, pazi, grli i nosi.

Image
Foto: Unsplash

Neovisna crta

Također možeš očekivati da će tvoj francuski buldog biti poprilično neovisan i imati neki svoj raspored. Ta ih osobina ne čini teškim za trening - daleko od toga. Vlasnici ovih kućnih ljubimaca samo trebaju biti svjesniji sustava nagrađivanja svog psa i početi ih trenirati rano.

Zapravo, rani početak bitan je u svim aspektima njege Francuza, što nas dovodi do sljedeće činjenice o ovoj pasmini.

Image
Foto: Unsplash

Brahicefalna pasmina

Možda najistaknutija značajka francuskog buldoga, nakon velikih ušiju, je izgužvano lice. Francuzi se smatraju brahicefalnom pasminom, što znači da često mogu imati problema s disanjem. Treba biti posebno oprezan tijekom vrućih mjeseci i napornih aktivnosti. Vlasnici bi stoga trebali biti posebno oprezni da ne prenaprežu svoje francuske buldoge.

Šetnja na ormi, odnosno oprsnici preporučuje se i inače radi sigurnosti psa, a zbog mogućnosti problema s disanjem, orma je za francuske buldoge praktički obavezna budući da se na taj način ograničava pritisak na gornje dišne ​​putove i dušnik, za razliku od šetnje na ogrlici.

Također, ako želiš mirnog i tihog spavača, francuski buldozi možda nisu tvoji idealni kućni ljubimci. Njihovi jedinstveni dišni putevi čine ih jednim od najglasnijih hrkača u svijetu pasa.

Image
Foto: Unsplash

Održavanje ugodne temperature je obavezno

Francuzi su također skloni pregrijavanju, pa ih je važno hladiti. Izbjegavaj vruće ili vlažne uvjete jer oni mogu pogoršati brahicefalni sindrom, a kad su vani visoke temperature, tvoj francuski buldog itekako će cijeniti klimatiziran prostor.

Iako bi bazen mogao biti odličan način da se ovi psići ohlade po vrućem vremenu, Francuzi nisu izvrsni plivači i treba ih pomno nadzirati u bilo kojoj vodi. Njihov nedostatak vodene spretnosti povezan je s njihovim brahicefalnim značajkama, što im otežava držanje nosa izvan vode i disanje dok plivaju, a i njihov ukupni oblik tijela je težak i otežan njihovim malim nožicama.

Image
Foto: Unsplash

Sklonost debljanju

Održavanje zdrave tjelesne težine svakog psa važno je, ali još više kada je u pitanju francuski buldog.

Upravljanje tjelesnom težinom vrlo je važno kod ovih pasa jer pretilost može pogoršati simptome brahicefalne bolesti dišnih putova, ortopedske probleme, pa čak i dovesti ih u opasnost zbog stanja na koja nisu podložni. Osim toga, Francuzi su skloni pretilosti, stoga pravilna prehrana treba biti prioritet ove pasmine.

Naravno, unatoč izazovima koji dolaze s brahicefalnim psom, Francuzi su zaista izvrsni kućni ljubimci - zabavni, znatiželjni i otvoreni!

Image
Foto: Unsplash