Domaća jaja i njihov rok trajanja

Svaka namirnica, osim meda, ima svoj rok trajanja, a evo i koji rok trajanja imaju domaća jaja

Domaća jaja i njihov rok trajanja

Svaka namirnica, osim meda, ima svoj rok trajanja, a evo i koji  rok trajanja imaju domaća jaja

Mnogo ljudi oslanja se na rok trajanja za domaća jaja kako bi bili sigurni da se nisu pokvarila, međutim rokovi trajanja jaja koja pišu na pakiranjima najčešće su proizvoljni.

ImageVaše oči i nos najbolji su alati za provjeravanje svježine mesa i poljoprivrednih proizvoda, no kada govorimo o jajima taj zadatak je mnogo zahtjevniji. Moramo prvo utvrditi rok trajanja za domaća jaja pa onda se baciti na otkrivanje  zdravih jaja.
Većina jaja, nakon što im je prošao “rok trajanja” i dalje sigurna za konzumaciju. Evo i kako to možete otkriti?

Najbolji trikovi za provjeru valjanosti jaja su sljedeći:
Napunite zdjelu hladnom vodom a zatim u nju stavite jaja. Ako jaja potonu na dno i ostanu ležati, radi se o vrlo svježim jajima. 
Ako su jaja stara nekoliko tjedana, no još uvijek sigurna za konzumaciju, stajat će uspravno na dnu zdjele. 
No jaja kojima je prošao rok trajanja plutaju na površini vode više nisu dovoljno svježa da bi ih mogli konzumirati.

Možete isprobati još jednu metodu za provjeru roka trajanja domaćih jaja. Razbijte jaje i izlijte ga na običan tanjur ili neku drugu ravnu površinu. Ako je jaje svježe žumanjak će biti jarko žute ili narančaste boje, a bjelanjak se neće previše razliti. Ako niste sigurni možete li iskoristiti i svoj njuh – zapamtite da svježa jaja gotovo da nemaju mirisa pa i po tome možete odrediti da li su domaća jaja još dobra i da li im je prošao rok trajanja