Znaš li koliko često trebaš prati poplun ili jorgan?

Ukoliko koristiš navlake, znaš li koliko često bi trebalo prati jorgane i poplune, a koliko ako ne koristiš navlake?

Znaš li koliko često trebaš prati poplun ili jorgan?

Plahte, jastučnice i navlake pereš često, no jorgan rijetko dolazi na red. Dok ga stavljaš u perilicu vjerojatno ti na pamet padaju brojna pitanja, a među njima i ono: Je li pravilno reći poplun ili jorgan? Na to ćemo ti odmah odgovoriti: Jorgan je turcizam koji koriste Slavonci, poplun grecizam koji koriste ostali kontinentalci, a poplun se kaže u primorju. Što je program pranja bliže to te manje briga za jezik, a više za to u kakvom će stanju tvoj zimski pokrivač izaći iz perilice.

Image


(FOTO: Pexels)

Kako bi izbjegla nepotrebni stres oko ove aktivnosti koja najčešće pada u subotu, a vikend je stvoren za odmor i čišćenje od stresa, u nastavku pročitaj kako pravilno oprati jorgan i osigurati si tople zimske snove. Moderni jorgani većinom imaju sintetičko punjenje i podobni su za pranje u perilici rublja, no varaš se ako misliš da je dovoljno samo izabrati pravi program. Stvar je ipak mrvicu kompliciranija, a ovo su najčešće greške.
Image

Nekoliko je razloga zašto bi trebala imati samo bijelu posteljinu

Pretrpavaš bubanj

Ako previše opteretiš bubanj, jorgan se neće moći dobro natopiti vodom i oprati. Umjesto da uz njega u perilicu staviš još par stvari, operi ga samog. Ako tije bubanj premali, a to je moguće imaš li onaj od pet ili šest kilograma, a u njega želiš staviti jorgan za bračni krevet, bolje bi bilo da odeš u praonicu rublja i tamo opereš svoj pokrivač. Bubnjevi perilica u javnim praonicama puno su veći od onih u kućanstvima. 

Image


(FOTO: Profimedia.hr)

Stavljaš previše deterdženta i omekšivača

Odupri se porivu da staviš duplu dozu deterdženta i omekšivača, u nadi da će se jorgan bolje oprati i jače mirisati. Otežat ćeš perilici posao i ona neće moći isprati sapunicu s pokrivača te ga u konačnici neće dobro oprati. To što je pokrivač veliki, ne zači da traži više deterdženta. Uobičajena doza (primjerena težini rublja) sasvim je dovoljna.
(FOTO: Pexels)

Ne osušiš ga do kraja

Od ključne je važnosti osušiti u potpunosti pokrivč prije, no što ga staviš u navlaku i na krevet. Ne osušiš li ga, u njemu se mogu razviti gljivice i smrad što nije ni malo ugodno, a ni dobro za zdravlje.

Image


(FOTO: Pexels)

Izabireš neodgovarajući program na perilici

Jorgan se ne pere na 60, a još manje na 90 Celzijevih stupnjeva. Izaberi program za delikatnu odjeću ili za vunu. Bolje bi bilo da je voda hladna, nego vruća, a centrifuga bi trebala biti namještena na što manje okretaja. Također, koristi deterdžent za delikatnu odjeću. 

Image


(FOTO: Pexels)
Ne koristiš navlake za jorgan

Danas je moderno spavati pod jorganom na koji se stavlja navlaka, što nije dobra ideja jer čestim pranjem, svom pokrivaču skraćuješ vijek. Puno je bolja praksa tvoje mame ili bake, odnosno obvezna navlaka za jorgan koju redovito, čitaj jednom tjedno, skidaš s pokrivača i zajedno s donjom plahtom i jastučnicama stavljaš prati. Ukoliko koristiš navlake za jorgan, isti je dovoljno prati jednom u tri mjeseca. Ukoliko spavaš pod "golim" jorganom, stavi plahtu između sebe i njega pa nju peri jednom tjedno, a jorgan jednom u dva mjeseca.

Image


(FOTO: Pexels)