Sitan i dinamitan!

Želiš li tropski ugođaj u svome domu, uzgoji mini ananas

Mini ananas privlačit će poglede tvojih gostiju i očarat ih šarmom. Izgleda kao pravi veliki ananas, ali stane u šaku

profimedia-0323979063.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ananas je vrlo ukusno i zdravo voće, tvoj veliki saveznik u mršavljenju jer sadrži bromelain, enzim koji ubrzava metabolizam i potiče razgradnju masnoća. Osim toga, iako sladak, ananas ne sadrži puno kalorija. Štoviše kalorije u ananasu nazivamo negativnima jer je riječ o namirnici koja traži veću potrošnju kalorija za razgradnju.

No, pustimo na stranu sada sve dobrobiti ananasa, kojih je mnoštvo i sagledajmo ga iz drugog kuta - kao simpatičnu sobnu biljku. Ananas možeš uzgojiti sama, upravo u ovom mini obliku jer u tvom stanu nema uvjeta da se razvije u onakvu kakva raste u tropskom području. Plod će biti sitan, ali baš zbog toga vrlo efektan. Mini ananasi su totalni hit!

Kako uzgojiti mini ananas?

Dovoljno je kupiti voće u trgovačkom centru ili na tržnici, pojesti ga (odličan je dodatak smoothiejima, ali savršeno dobro funckionira i kao zasebni međuobrok), a onda onaj zeleni dio što izgleda kao palma sačuvati.

Image

Neven - biljka koju treba svaki vrt i svaka kozmetička torbica

Izaberi što veći plod sa što svježijim listovima. Budi pažljiva dok ga režeš. Odstrani taj gornji dio zajedno sa dva-tri centimetra mesa ananasa, pažljivo ukloni meso kako bi ti ostala samo tvrda srčika zajedno s lišćem. Ostavi da se dva-tri dana suši. Na taj način spriječit ćeš truljenje. Ukloni donje listove i posadi sadnicu u pijesak koji cijelo vrijeme treba biti umjereno vlažan.

Ostavi biljku na toplom i sunčanom mjestu mjesec dana, kako bi razvila korijenje, a potom je presadi u dobro dreniranu zemlju. Ananas za rast treba barem šest sati sunca dnevno pa je najbolje da ga staviš na prozor, na južnu ili zapadnu stranu. Voli vlagu i uživat će ako ga svakodnevno budeš prskala lišće vodom. Tvoj trud ananas će nagraditi mini plodom.

Možeš ga pojesti, no neće biti ukusan kao njegov veliki brat. No, na koncu, ni ne sadiš ga zato da ga pojedeš, već da uživaš u njegovoj ljepoti.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.