Uzgajanje vlastitog začinskog bilja može svaki tvoj obrok pretvoriti u pravo gurmansko iskustvo, a vrt ili balkon u malu mirisnu oazu. Svježe ubrani listići bosiljka, ružmarina ili majčine dušice unijet će pregršt aroma i okusa u tvoja jela, dok ljepota i raznolikost tih biljaka obogaćuju svaki kutak tvog doma. Mnoge vrste začinskog bilja iznenađujuće su jednostavne za uzgoj – čak i ako tek ulaziš u svijet vrtlarenja.
Istražili smo sve o uzgoju začinskog bilja u vrtu kako bi mogla uživati u obilju svježih začina kroz cijelu sezonu.
Kako će začinsko bilje uspijeti u vrtu?
Svaka biljka zahtjeva posebnu pažnju, pa tako i začinsko bilje u vrtu. Ako želiš da tvoje biljke uspiju, trebaš im osigurati optimalne uvjete za rast i razvoj.
- Sunce
Većina začinskog bilja voli sunce – barem 6 sati dnevno. Ako uzgajaš metvicu, peršin ili vlasac, oni mogu podnijeti i malo hlada, pogotovo po velikim vrućinama. - Tlo koje diše
Biljkama treba rahla, propusna zemlja. Izbjegavaj teška tla koja zadržavaju vodu jer korijen može istrunuti. Ako ti je zemlja preteška, dodaj kompost ili biljke posadi u tegle. - Zalijevanje
Bolje malo presuši nego da zaliješ previše. Kad zalijevaš, učini to temeljito i pusti da se površina zemlje osuši prije sljedećeg zalijevanja. - Gnojidba
Ne trebaš pretjerivati s hranom – previše gnojiva smanjuje aromu biljaka. Povremeno možeš dodati malo blagog tekućeg gnojiva, ali često nije ni potrebno.

Začinsko bilje u vrtu
Jednom kad se odlučiš na to koje začine želiš posaditi kreće idući korak - kako će to sve izgledati? Većinu sadnica možeš držati na kuhinjskom prozoru u teglama, no ako ih želiš staviti u vrt, trebaš pažljivo pratiti koje biljke se slažu, a koje ne. Osim toga, neke biljke teže podnose hladnoću, dok druge ne podnose vlagu.
Bosiljak
Bosiljak voli sunce, toplinu i redovito zalijevanje – nemoj ga ostavljati na hladnoći jer je jako osjetljiv. Možeš ga lako uzgojiti iz sjemena ili razmnožiti reznicama. Odličan je susjed rajčicama, paprikama, origanom i peršinu, a vjeruje se da čak odbija neke štetnike. Koristi se u salatama, tjesteninama, pesto umacima i jelima s rajčicom. Redovita berba potiče novi rast, a možeš ga i sušiti ili zamrznuti.
Ružmarin
Ružmarin voli sunčano i suho, a ne podnosi previše vlage. Ako živiš u hladnijem području, zimi ga unesi u kuću ili zaštiti od mraza. Dobro se slaže s lavandom, kaduljom i timijanom, a u vrtu voli društvo mahunarki i kupusnjača. Izvrstan je za pečenja, marinade, krumpir i maslinovo ulje. Reznicama ga možeš lako razmnožiti.

Majčina dušica / Timijan
Ova otporna trajnica obožava sunce i suho, dobro drenirano tlo. Odlično uspijeva uz kupusnjače i jagode, a voli i društvo ružmarina, kadulje i origana. Koristi se u juhama, mesnim jelima i kao dodatak maslacu ili ulju. Redovito je reži do jedne trećine kako bi ostala gusta i mirisna.

Origano
Origano je izdržljiva biljka koja obožava sunce i siromašno tlo. Dobro podnosi sušu, a možeš ga saditi uz većinu povrća, posebno ono sklono lisnim ušima. Sjajno se slaže s bosiljkom i timijanom. Nepogrešiv je u talijanskoj kuhinji, na pizzama, umacima i u marinadama. Možeš ga sušiti i koristiti cijele zime.

Kadulja
Kadulja je dugovječna i voli toplo, sunčano mjesto s dobrom drenažom. Idealna je uz ružmarin i timijan, a štiti kupus i mrkvu od štetnika. S njom začiniš mesna jela, maslac, čajeve i čak domaće sirupe. Razmnožava se reznicama, a redovito uklanjanje cvjetova produžuje sezonu berbe.

Metvica
Metvica voli vlagu i djelomičnu sjenu, ali se jako brzo širi, pa je najbolje posadi u posude. U vrtu se dobro slaže s rajčicama i kupusnjačama, ali ju drži podalje od peršina. Izvrsna je za čajeve, deserte, koktele i aromatiziranu vodu. Lako se razmnožava reznicama i dijeljenjem korijena.

Vlasac
Vlasac je otporna trajnica koja voli sunce, ali podnosi i polusjenu. Najviše voli vlažno, rahlo tlo. Dobro se slaže s peršinom, koprom i rajčicama, a poboljšava okus i rast drugih biljaka. Koristi se svjež u salatama, juhama, krem siru i kao dekoracija. Redovitim šišanjem potičeš novi rast.

Peršin
Peršin je dvogodišnja biljka koja voli vlagu i može rasti u polusjeni. Sjajno se slaže s rajčicama, šparogama, bosiljkom i vlascom. Nije najbolji susjed metvici jer se ne podnose najbolje. Koristi se gotovo u svemu – od juha i variva do umaka i salata. Najčešće se sije izravno u tlo.

Korijander
Korijander je jednogodišnja biljka koja voli sunce i može se brzo uzgojiti iz sjemena. Listovi i sjemenke imaju različite arome i koriste se za sasvim različite svrhe – listovi u azijskoj i meksičkoj kuhinji, a sjemenke u pečenju i marinadama. Izbjegavaj ga saditi blizu kopra zbog mogućeg križanja.

Kopar
Kopar voli sunce i lako se sam zasijava, što znači da će se vraćati iz godine u godinu. Dobar je partner kupusnjačama i krastavcima, ali se ne slaže s korijanderom. Koristi se u kiseljenju, salatama, umacima i ribljim jelima. Najčešće se sije izravno, a možeš redovito brati mlade listove za najviše arome.
