
Začinsko bilje kod kuće: Pet tajni uspješnog uzgoja

Održavanje bilja na životu može biti iznenađujuće nezgodno. Koliko si puta iz trgovine ili s placa doma donijela bosiljak, da bi samo nekoliko tjedana kasnije izgledao - ne baš živo?
Koliko god bismo svi voljeli da nam kuhinjska prozorska daska pršti začinskim biljem, u stvarnosti to nije uvijek tako lako.
Međutim, začinsko bilje nije previše komplicirano za brigu nakon što ga upoznaš. Iako je neke vrste teže uzgajati i paziti od drugih (primjerice majčina dušica), samo malo istraživanja dovest će te uspješnog držanja začinskog bilja sretnim i zdravim.
Kako bismo saznale više o tajnama i trikovima kako održavati bilje na životu, pronašle smo savjete stručnjaka. Luke Pearce, suosnivač tvrtke
Pronađi pravo svjetlo
Većina bilja voli svjetlost, zato ih stavi na mjesto gdje će ga dobiti puno.
Ako u svom domu nemaš prozorsku dasku okrenutu prema jugu ili bilje želiš uzgajati u kuhinji dalje od prozora, razmisli o sorti kojoj treba manje svjetla.
Drži ih na toplom
Iako je prozorska daska popularno mjesto za uzgajanje začinskog bilja zbog toga koliko svjetla biljka ovdje dobiva, to također može biti prohladno mjesto - nešto što nije dobra vijest za začinsko bilje.
Izbjegavaj pretjerano zalijevanje
Prekomjerno zalijevanje može biti smrtonosno za bilo koju biljku, pa se pokušaj od toga suzdržati i kad je začinsko bilje u pitanju. Prema Pearceu, najbolji način za to je izbjegavanje ulijevanja vode izravno u posudu.
Ne dopusti bilju da 'cvjeta'
Bilje u cvatu je sretna biljka, ali ne smiješ dopustiti da stvari izmaknu kontroli jer ipak su kod začinskog bilja u fokusu njegovi zdravi i ukusni listovi.
Izaberi dobru teglu
Bez obzira odlučiš li uzgajati začinsko bilje iz sjemena ili kupiti bilje u trgovinu ili na placu, najbolji dom za tvoje bilje je kvalitetna teglica od terakote.

Najbolje frizure za tanku kosu: Kako postići volumen bez oštećenja

Jednostavna priprema, bogat okus: Tri neodoljive ljetne salate sa svježim krastavcima

Suptilan luksuz za svaki dan - haljine u neodoljivoj maslac žutoj nijansi
