Održavanje bilja na životu može biti iznenađujuće nezgodno. Koliko si puta iz trgovine ili s placa doma donijela bosiljak, da bi samo nekoliko tjedana kasnije izgledao - ne baš živo?
Koliko god bismo svi voljeli da nam kuhinjska prozorska daska pršti začinskim biljem, u stvarnosti to nije uvijek tako lako.
Međutim, začinsko bilje nije previše komplicirano za brigu nakon što ga upoznaš. Iako je neke vrste teže uzgajati i paziti od drugih (primjerice majčina dušica), samo malo istraživanja dovest će te uspješnog držanja začinskog bilja sretnim i zdravim.
Kako bismo saznale više o tajnama i trikovima kako održavati bilje na životu, pronašle smo savjete stručnjaka. Luke Pearce, suosnivač tvrtke The Terracotta Herbs Company, za portal Stylist otkrio je nekoliko tajni koje će ti pomoći uzgojiti začinsko bilje bez puno muke.
Pronađi pravo svjetlo
Većina bilja voli svjetlost, zato ih stavi na mjesto gdje će ga dobiti puno. "Prozorske daske okrenute prema jugu idealne su", objašnjava Pearce.
Ako u svom domu nemaš prozorsku dasku okrenutu prema jugu ili bilje želiš uzgajati u kuhinji dalje od prozora, razmisli o sorti kojoj treba manje svjetla. "Vlasac, metvica i peršin mogu uspijevati s nešto manje svjetlosti od ostalog bilja", dodaje.
Drži ih na toplom
Iako je prozorska daska popularno mjesto za uzgajanje začinskog bilja zbog toga koliko svjetla biljka ovdje dobiva, to također može biti prohladno mjesto - nešto što nije dobra vijest za začinsko bilje.
"Idealna temperatura tla je 18-22 stupnjeva, pa izbjegavajte prostore izložene propuhu i hladne prostorije", objašnjava Pearce. "Ovo može biti nezgodno ako je vaše bilje uz prozor, pa pripazite da je dobro izolirano!"
Izbjegavaj pretjerano zalijevanje
Prekomjerno zalijevanje može biti smrtonosno za bilo koju biljku, pa se pokušaj od toga suzdržati i kad je začinsko bilje u pitanju. Prema Pearceu, najbolji način za to je izbjegavanje ulijevanja vode izravno u posudu.
"Bolje je koristiti staru plastičnu bočicu s raspršivačem (naravno - prvo opranu)", preporučuje. Ukratko, bilje poprskaj vodom kad god se zemlja osuši, ali izbjegavajte davati mu toliko vode da se kompost potpuno prožme (pogotovo ako teglica u kojem je bilje nema rupe za odvod).
Ne dopusti bilju da 'cvjeta'
Bilje u cvatu je sretna biljka, ali ne smiješ dopustiti da stvari izmaknu kontroli jer ipak su kod začinskog bilja u fokusu njegovi zdravi i ukusni listovi. "Ako se cvijeće razvije, odmah ga uklonite kako bi se biljna energija usmjerila na ukusne listove", kaže Pearce.
Izaberi dobru teglu
Bez obzira odlučiš li uzgajati začinsko bilje iz sjemena ili kupiti bilje u trgovinu ili na placu, najbolji dom za tvoje bilje je kvalitetna teglica od terakote. "Dobre posude od terakote pomažu da se korijenje ohladi ljeti i upije višak vlage", objašnjava Pearce.