Dom i interijeri
Dom i interijeri

5 začinskih bilja koje je najlakše uzgojiti u kući

5 začinskih bilja koje je najlakše uzgojiti u kući
Ne morate imati "zelene prst" kako biste imali aromatične i ukusne biljčice u svom domu

Dobro odabrani začini i mirisi, kao i dobra kombinacija mogu pripremljeno jelo dovesti do savršenstva. Svježi začini daju jelima puni i intenzivniji okus. Preporučujemo vam zato da probate sami uzgojiti vlastito začinsko bilje. Prije nego kupite i počnete uzgajati začinsko bilje razmislite što želite uzgajati. Ovo ćete najlakše odrediti prema jelima koja najčešće pripremate i okusima koje volite. Ovih pet začinskih biljčica imaju raznovrsnu upotrebu i predivno će izgledati u vašem domu...  

Bosiljak

Ova jednogodišnja biljka može narasti do 60 centimetara visoka i 30 centimetara široka. Odličan je svjež u salatama; glavni sastojak u pestu; ključna namirnica u talijanskoj kuhinji i umacima od rajčice; pomaže u probavi.

Voli puno sunca i dobro iscijeđenu, ali vlažnu zemlju.

Koristite vrtne škare kako biste uklonili vrškove grana kada su biljke visoke 15 - 20 cm ili ih jednostavno otrgnite.

Uvijek ostavite par listića na stabljici kako bi novi listovi mogli ondje pupati.

Otrgnite cvijeće kako bi biljka cijelu sezonu puštala novo lišće.

Berite prije zalijevanja kada je tlo uglavnom suho.

Luk vlasac

Trajna biljka koja naraste od 30-45 sm visoko. Koristite vlasac u salatama, juhama, umacima na bazi jogurta, s pečenim krumpirom – ili u bilo kojem jelu gdje je potreban blagi okus luka.

Dobro uspijeva na otvorenom ili u zatvorenom prostoru

Veoma nezahtjevna biljka. Preferira dobro ocijeđeno tlo i puno sunca, ali će tolerirati djelomičnu hladovinu.

Kada je biljka oko 13 cm visoka, odrežite listove 5 do 7 cm iznad zemlje.

Berite/režite kada je zemlja većinom suha.

U proljeće i ljeto vlasac će procvjetati – i cvjetovi su jestivi.

Ako želite produljiti njegov vijek i imati ga i tijekom jeseni i zime, dovoljno je presaditi lukovice vlasca u teglu i staviti ga u unutrašnjost doma, na toplo i svijetlo mjesto.

Metvica

Mirisna višegodišnja biljka, koja obično naraste do visine od oko 45 cm. Metvica je odlična u salatama i uz ribu, ali također je izvrstan čaj i ukusna u koktelima.

Vrlo invazivna biljka koja se mora pažljivo pratiti.

Veoma jednostavna za održavanje u teglama.

Metvicu kupite već kao uzgojenu biljčicu. Kad je donesete kući presadite je u veću posudu – jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi – pa što je posuda veća, to bolje.

Preferira djelomičnu sjenu, ali će tolerirati gotovo sve uvjete.

Ako primijetite da vam je menta počela venuti – vjerojatno ili ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti ili vode. Iznesite je na sunce i češće zalijevajte, ali pripazite jer uvenuta menta ne može apsorbirati toliko vode koliko i zdrava biljka.

Kako biste produljili sezonu berbe, otrgnite cvjetne pupoljke kako se pojavljuju.

Možete i ostaviti cvjetove jer se mnogi korisni insekti hrane malim cvjetovima kad cvjetaju.

Ružmarin

Biljka koja može narasti i do gotovo 3 metra. Ova ukusna i mirisna višegodišnja biljka odličan je dodatak svakom vrtu! Često se koristi u začinima kod janjetine i peradi, ali i ostalih vrsta mesa, za pečenje i pirjanje. Odlično paše i u raznim umacima i marinadama.

Ružmarin može živjeti mnogo godina i odličan je odabir za živicu.

Ne voli mraz pa ga u sjevernim krajevima treba odgovarajuće zaštititi od hladnoće. Ako nakon mraza djeluje pomalo spaljeno, podrežite ga u proljeće sve do zdravih dijelova.

Jednom kada je biljka naraste na 15 do 20 cm, po potrebi odrežite vrhove ako ne želite da još raste.

Lako se sadi iz sjemena ili iz odrezane grančice koje je najbolje uzeti s mladih grana u kasno proljeće. Stavite grančicu u čašu vode i na sunčano mjesto i već za nekoliko tjedana će pustiti korijenje.

Mlade grančice ružmarina možete brati tijekom cijelog ljeta kao i početkom jeseni.

Ružmarin je biljka koja dobro podnosi sušu, čak više voli suho zemljište nego previše vlažno. Zalijevajte redovno tijekom velikih vrućina, ali pustite da se zemljište u potpunosti osuši prije nego što ga zalijete sljedeći put

Majčina dušica/ timijan

Višegodišnja biljka, polugrm koji može narasti od 25 - 30 cm Idealan začin za janjetinu, svinjetinu ili govedinu; također za aromatiziranje jela sa sirom, rajčicom i jajima.

Timijan uživa u punom suncu, ali također podnosi djelomičnu sjenu.

Najbolje ga je uzgajati iz mekanih reznica, u rano proljeće ili ljeto. Dužina reznice trebala bi biti 5-8 cm. Za tlo, koristite mješavinu kore, treseta i šljunka.

Ako biljku uzgajate u tegli na balkonu, po zimi je unesite unutra i iznesite tek narednog proljeća.

Budući da je ovo aromatična biljka, ona ne pati od štetnika, ali može istrunuti ako joj je tlo prevlažno.

Berite ga prije ili poslije cvata biljke. Isto tako, ako i ne berete podrežite nakon cvatnje da zadržite oblik i potaknete novi rast.

Nakon branja svežite grančice i ostavite u papirnatoj vrećici da se osuši.