Popara
Priprema:
Stari kruh nareži na kockice, a ako ti se da možeš ga i malo prepržiti u tavici kako bi bio hrskav. Zatim ulje, vodu i sol zakuhaj na laganoj vatri, pa makni s vatre i dodaj kiselo zelje te naribaj češnjaka po želji. Kruh rasporedi u posudice, prelij umakom i posluži toplo.
Popara je ultra jednostavno jelo koje se sprema od svježeg ili starog kruha, a najčešće se priprema u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Makedoniji, Turskoj i Crnoj Gori, ali vjerujemo kako je obilježila i mnoga djetinjstva u Hrvatskoj.
Iako na prvu djeluje vrlo siromašno, popara se može obogatiti dodacima poput jogurta, mlijeka ili kiselog zelja, a upravo ti tu kombinaciju s kiselim zeljem i mi donosimo. Ta verzija popare karakteristična je za virovitički kraj, a posebno je pogodna za sadašnje razdoblje jer je poznato kako fermentirana hrana poput kiselog zelja jača imunitet.
Sastojci:
- 10 šnita starog kruha
- 1 dcl ulja
- 1 dcl vode
- malo soli
- 180 g kiselog vrhnja
- češnjak