Veliki povratak sirotinjskih jela: Ove jednostavne recepte pripremali su naši stari, a sada ponovno postaju hit

Nostalgični okusi i mirisi sa stolova naših baka vraćaju se u modu. S novim životnim uvjetima za vrijeme pandemije korona virusa pred nas su postavljeni i novi izazovi - moramo budno paziti na to koliko i što jedemo, kada ćemo ići u trgovinu i kako, kako održati namirnice svježima što duže i kako od malo osnovnih namirnica napraviti nutritivno bogata jela. U svemu tome mogli bi nam pomoći stari recepti naših predaka.
Priprema:
Popara je ultra jednostavno jelo koje se sprema od svježeg ili starog kruha, a najčešće se priprema u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Makedoniji, Turskoj i Crnoj Gori, ali vjerujemo kako je obilježila i mnoga djetinjstva u Hrvatskoj.
10 šnita starog kruha
1 dcl ulja
1 dcl vode
malo soli
180 g kiselog vrhnja
češnjak
Priprema:
Jednostavno, brzo i fino – tako bismo mogli opisati bazično krumpir varivo. S obzirom da su temperature iznenada pale, još uvijek imamo priliku kuhati i uživati u zimskim okusima gustih variva i gulaša. Među najjednostavnijima definitivno je i ono od krumpira koje vole i mladi i stari.
3 krumpira
1 mrkva
1 luk
2 režnja češnjaka
3 žlice pelata
100 g slanine
Crvena slatka paprika
Sol, papar
Priprema:
Jabuke u šlafroku starinski su desert koji vole sve generacije. Slatke, mirisne i tople, ove jabuke u tijestu posipane šećerom prava su definicija comfort fooda. Uz dodatak vanilije ili ruma, ovo jednostavno tradicionalno jelo sa stolova naših baka podignut ćeš na posve novu razinu i zasigurno oduševiti sve svoje ukućane.
4 jabuke
200 g glatkog brašna
2 jaja
250 ml mlijeka
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Za tijesti izmiksati cijela jaja sa šećerom i soli, dodati na kraju i vanilin šećer. Postepeno dodavati mlijeko i brašno. Treba bi dobiti tijesto malo gušće nego za palačinke. Ostavi ga po strani dok ne očistš jabuke.
Jabuke oguli i izdubi im sredinu. Nareži jabuke na ploške kakvog god oblika, bitno je samo da nisu predebele.
Zagrij u tavi veću količinu ulja. U vruće ulje spuštaj jabuke umočene u tijesto i potom ih pržite s obje strane po par minuta. Gotove su kad dobiju lijepu zlaćanu boju. Zatim ih ocijedi u papirnatom ubrusu od viška ulja i obilno posipaj šećerom u prahu i cimetom.