Kako je uklopiti u interijer?

Ružičasta je nova bež i potpuni je hit u uređenju doma

Nekad je bila rezervirana samo za dječje sobe, a danas je jedna od 'it' boja, kako u modi - tako i u uređenju doma. No, kako uklopiti ružičastu boju u svoj prostor? Imamo par ideja

profimedia-0139180085.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ako ti ideja korištenja ružičaste boje kao neutralne u uređenju doma zvuči pomalo nevjerojatno, nisi jedina. "Nekad se ružičasta povezivala sa ženstvenošću i bebama. Iako je uvijek imala svoje obožavatelje, ni na koji način se nije koristila kao boja na zidovima dnevne sobe, ili kao boja namještaja ili jastuka", komentirala je dizajnerica Suzan Wemlinger za The Spruce. No, vremena se mijenjaju.

Image

Misliš da ružičasta boja nije za kupaonicu? Ovi primjeri dokazuju suprotno

"Srećom, ta nespremnost da se ružičasta koristi kao neutralna nestala je, a danas se ova popularna boja koristi u svemu, od tepiha i ukrasnih jastka do kaučeva i stolica", dodala je.

Ružičasta se može uklopiti u prostor na više načina za postizanje neutralnog učinka. "U kombinaciji s jačim nijansama, ružičasta zapravo djeluje kao neutralna i umanjuje zasićeni pigment", objasnila je dizajnerica Charmaine Wynter.

Dodala je da ova boja može dodati i jednu dozu intrige. "Može se koristiti kao osnovna boja kada je bež previše blijeda", rekla je. "Korištenje ružičaste boje u prostoriji kao neutralne umjesto bež boje dopušta dovoljno posebnosti u prostoru i tjera vas da se dva puta okrenete oko sebeb kada uđete u sobu."

Ali kako uklopiti neutralnu ružičastu boju u svoj prostor? U nastavku ti donosimo nekoliko jednostavnih, a kreativnih ideja.

Neutralna ružičasta na zidovima

Reci zbogom toj bijeloj zidnoj boji jednom zauvijek. "Ako želite dodati malo zabave u svoj prostor, zamijenite svoje neutralne zidove za neočekivanu blijedo ružičastu", predložio je dizajner McCall Dulkys. "Volim suprotstaviti ženstveni zid sa nekim modernim, statemnent namještajem za stvarno drugačiju, neočekivanu kombinaciju."

Dizajenrica Wynter se složila da nema potrebe za iznimno zasićenom nijansom kako bi se dodalo malo posebnosti prostoru. "Češće sam se okretala mekoj, jedva prisutnoj ružičastoj nijansi za klijente koji žele prigrliti svježu, mladenačku atmosferu", objasnila je. "Ako ste, poput njih, umorni od bijelih, bež i sivih nijansi kojima smo bili preplavljeni posljednjih nekoliko godina, ali niste spremni vratiti se jarkim nijansama koje su bile popularne prije toga, tada je neutralna ružičasta pun pogodak."

Ružičasti tepih

Dizajnerica Michelle Gage odabrala je jarko ružičasti vintage tepih "za balansiranje plavog i bijelog" u jednom dijelu dnevne sobe. Dizajnerica Kelsey Haywood također je odlučila razmišljati o ružičastoj boji kad su u pitanju podovi, a i ona je kombinirala nijansu s ćudljivijim bojama. "Naši su klijenti već imali ideju za vintage tepih koji smo koristili kao polazište u osvježenju njihove obiteljske sobe", istaknula je. "Bogata ružičasta boja bila je temeljni element prostora i služila je zapravo kao neutralna. Stvorila je pravu količinu šarenog, ali umirujućeg prostora za kojim je klijent žudio", dodala je.

Spoj drva i ružičaste

Dok su dizajneri već usavršili kombinaciju ružičaste boje s plavom i zlatnom, možeš odabrati i stiliziranje nijanse bojama koje su manje istaknute. Kako je dizajner Imani James objasnio: "Volimo dodavati ružičastu u inače neutralne prostorije kako bismo osigurali kontrast s drugim neutralnim bojama, poput crne, čokoladno smeđe i ugljena, a posebno drvenog namještaja."

Ružičasta kao dodatak energije prostoru

"Ružičasta je za mene uvijek bila 'it' boja u cijelom domu, čak i ako je ponekad iznenadila moje klijente", rekla je dizajnerica Marika Meyer. "Ima svu svestranost neutralnog. Može izgledati hladno ili toplo ovisno o nijansi i funkcionira s mnogo različitih paleta boja. No, trenutno je to izvrsna alternativa jer donosi više boje i energije od tradicionalnog neutralnog." Meyer je tako dodala ružičaste stoliće u svoju dnevnu sobu. "Sigurniji izbor bila bi bijela ili drvena, ali ružičasta je zabavnija i daleko manje ozbiljna!"

Ružičasta dodaju svježinu u spavaću sobu

Ružičasta posteljina nije rezervirana samo za sobe djevojčica, istiže Wynter. Ružičaste nijanse uravnotežuju prostor, stvarajući zabavno neutralno okruženje. Osim toga, kako je dizajnerica Erica Burns dodala: "Ružičasta je izvrsna u spavaćim sobama jer dodaje onaj neodoljivi ženski touch, a ako je prigušena, ne postaje previše mladenačka."

Ružičasta funkcionira dobro s bilo kojim stilom

Bez obzira na to je li tvoja estetika naslonjena na boho, grandmillennial ili suvremeni stil, ružičasta će se boja savršeno uklopiti, stoga nemoj odstupati od nijanse jer se bojiš da neće nadopuniti tvoj stil uređenja. "Ružičasta se može koristiti u tradicionalnim, modernim ili eklektičnim sobama - ružičasta nema granica", komentirala je dizajnerica Wemlinger.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.