Voli me, ne voli, voli me, ne voli...

Tratinčice - tako malene, a tako veličanstvene

Sjeti se samo koliko si im latica počupala dok si pokušavala odgonetnuti voli li te Ivan iz 5. C ili ne voli. Sada je vrijeme da im se odužiš

pexels-larissa-farber-8040333.jpg
Foto: Pexels

Tratinčice su cvijeće koje se prvo pojavljuje na najranijim dječjim crtežima. Žuta glavica okružena gusto poredanim bijelim laticama i u prirodi izgleda baš kao naslikana pa nije ni čudno da je i klinci vole crtati. Ova trajnica tvom će vrtu dati dozu šarma i razigranosti, ali i prirode u njezinom izvornom obliku.

Image
Prolazan, a vječan

Hibiskus - cvijet koji traje jedan dan, a pamtiš ga još dugo

Tratinčice su samoniklo cvijeće koje u ljeto krasi livade i svojim slatkastim mirisom privlači oprašivače. Otporne su na bolesti, dobro podnose sušu i sunce, prilagodljive su različitim klimatskim uvjetima. Njezini cvjetovi otvaraju se sa suncem i prate ga, okrećući za njim glavu, a navečer kada ono zađe, sklapaju latice.


Vrlo su lagane za uzgoj. Možeš ih posaditi ili posijati. Ako tratinčice planiraš sijati, to čini u rano ljeto na dubinu od tri centimetra. No, računaj da će ti posijane tratinčice cvasti tek dogodine. Ako se odlučiš za sadnice, najbolje je posaditi ih u zemlju u kasno proljeće. Za ovaj cvijet biraj sunčanu poziciju. Isto vrijedi i za balkon.

Najbolje će uspjevati na osunčanom balkonu, u komotnoj tegli, u dobro dreniranoj zemlji bogatoj hranjivim tvarima. Tratinčica se nakon cvatnje sama sije pa ćeš ju dogodine ponovno imati na istome mjestu na kojem si je ranije posadila. Prihranjuj je u vrijeme cvatnje i u rano proljeće, vodi računa da joj zemlja ne bude suha, odnosno redovito je zalijevaj. Uzvratit će ti predivnim cvjetićima koji odavnina simobliziraju nevinost i čistoću.

Ako malo bolje razmisliš, čak ti je i dužnost imati tratinčice u vrtu. Na taj način odužit ćeš im se za sve one latice koje su žrtvovale ne bi li saznala voli li te on ili ne voli. Upravo su tratinčice bile najprikladniji cvijet za "voli me, ne voli", najpopularniju i najvažniju "gatalicu" u tinejdžerskim danima.