Prolazan, a vječan

Hibiskus - cvijet koji traje jedan dan, a pamtiš ga još dugo

Hibiskus je cvijet velike simbolike, zaštitni znak Havaja, biljka jako dobra za zdravlje, ali i za tvoj vrt

vitolda-klein-k6MHgxGq6sg-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Želiš li tropski ugođaj u svom vrtu, dvorištu ili na balkonu, savjetujemo ti da posadiš hibiskus, cvijet bogate simbolike i prekrasnog izgleda kojem dodatni značaj daje činjenica da cvate samo jedan dan. Baš zbog toga u Kini hibiskus simobolizira prolaznu ljepotu i prolaznost općenito, a poklanjanjem hibiskusa poručuješ osobi kojoj ga poklanjaš da iskoristi priliku, odnosno da uživa u trenutku, u sadašnjosti.

U Sjevernoj Americi hibiskus simbolizira ženstvenost i cvijet je koji žene poklanjaju jedna drugoj. Za razliku od Kine gdje je ovaj cvijet simbol prolaznosti i trenutka, u Južnoj Koreji on znači besmrtnost te je baš kao i u Maleziji te na Havajima nacionalni cvijet. Nama hibiskus simbolizira Havaje. Naime od njega je napravljen cvjetni vijenac koji stanovnici Havaja poklanjaju gostima kao simbol dobrodošlice, a žuti hibiskus nalazi se i na zastavi ove zemlje.

Želiš li ga i ti uzgojiti, razveselit ćeš se kad čuješ da to uopće nije problem. Iako izgleda vrlo nježno (na japanskom hibiskus znači upravo nježan) i krhko, riječ je o otpornoj i žilavoj biljci.

Najčešća vrsta hibiskusa u našim krajevima je sirijska ruža, sirijski hibiskus ili hibiscus syriacus. Poznat je i pod nazivom vrtni hibiskus. Riječ je o cvjetnom, listopadnom grmu koji može narasti do četiri-pet metara u visinu. Cvijet mu je ljubičast, a biljka cvate od polovice lipnja do listopada. Iako mu cvijet traje samo jedan dan, već idući ga zamjenjuje drugi cvijet. Zimi ga zalijevaj minimalno.

Image
Poljubac iz prirode!

I biljke mogu biti nepristojne! Predstavljamo ti cvijet 'vruće usne'

Želiš li ga u svome vrtu, pronađi mu mjesto na kojem ima sunca, ali da je u zavjetrini i posadi ga u dobro drenirano tlo. Redovito ga zalijevaj, obilnije u fazi cvatnje. No ako i zaboraviš, ova biljka dobro podnosi sušu i preživjet će tvoj nemar. U vrijeme cvatnje preporuča se prihranjivati je.

Iako je nevjerojatno lijep, to nije jedina kvaliteta hibiskusa. Njegove latice su jestve i ljekovite pa se već stoljećima koriste u kuhinjama i tradicinalnoj medicini Azije, Afrike i Srednje te Južne Amerike.

Hibiskus obiluje antioksidansima, vitaminom C i željezom te je sjajan saveznik jakom imunitetu. Čaj od hibiskusa nadaleko je poznat kao napitak protiv prehlade. Osim za liječenje i u kuhinji hibiskus se koristi i u kozmetičkoj industriji - cvijet koji je simbol prolaznosti igra značajnu ulogu u preparatima protiv starenja. Tako lijep i kontradiktoran!