Egzotični ukras doma

Točkasta begonija - ljepotica koja osvaja na prvi pogled

Ova trendi biljka uklopit će se u svaki dom, ali zaokupiti i svačiju pažnju

profimedia-0434011978.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Točkice obožavamo na haljinama, torbicama, cipelama, a po novom i na biljkama. Iako se točkice u prirodi obično mogu naći na krznu životinja ili perju ptica, rijetko ih viđamo na biljkama. Upravo zato je točkasta begonija posebna.

Image
Unesi malo zelenila u svoj dom

Sobne biljke uvijek je dobro imati, a ovih pet uspjet će baš svima

Točkasta begonija, točnije Begonia maculata, apsolutno je zavladala društvenim mrežama i gotovo da nema doma influencerice kojeg ne krasi ova unikatna sobna biljka. Biljke su u posljednjih nekoliko godina postale najpopularniji ukras za dom, a osim zelenih ljepotica poput monstere i yucce, stvorili smo apetit i za nešto posebnije biljke unikatnog dizajna.

Nije niti čudo da smo se tako lako zaljubile u točkastu begoniju. Ova biljka na zelenim duguljastim listovima ima srebrne točkice koje izgledaju gotovo kao da su nacrtane, no niti to nije jedina stvar koja točkastu begoniju čini posebnom. U kontrastu s tamno zelenim prošaranim listovima, naličje je prekrasne crvenoljubičaste boje.

Iako izgleda vrlo egzotično, održavanje ove ljepotice nije tako zahtjevno. Kako se radi o biljci koja u prirodi raste u sjenovitim i vlažnim predjelima, iste uvijete treba joj osigurati i u domu. Također ne voli previše vode i trebaš ju vrlo pažljivo zalijevati. Zemlja u kojoj se nalazi se ne smije nikada presušiti, ali isto tako ne smije biti previše vlažna. Također ju je najbolje zalijevati u jutarnjim satima.

Prehranjivati ju nije potrebno tijekom zimskih mjeseci, a ostatak godine dovoljno je dodati malo sredstva za dohranu svaka dva tjedna. Iako rijetko cvjeta u domu, točkasta begonija ima prekrasne bijele cvjetove koji se pojavljuju u proljeće. Iako se obično prodaje dok je još mlada i visoka svega nekoliko desetaka centimetara, može izrasti i do nekoliko metara u vis.

Kupiti točkastu begoniju možeš u mnogim cvjećarnicama, a cijene se obično kreću oko 70-ak kuna za mladu i 150 kuna za nešto veću i stariju biljku. Vjerujemo kako će se ova ljepotica lako uklopiti i u tvoj dom, a u nastavku donosimo nekoliko prekrasnih fotografija za inspiraciju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.