Tako lijep, a slabo poznat

Lijepi cvijetak, lijepi dečko: Znaš li za ovaj cvijet simpatična imena?

Za ruže, zumbule i jorgovane svi znamo, no jesi li već čula za cvijet neobična naziva "Lijepi dečko"? Ovog puta donosimo ti sve što trebaš znati o njemu i njegovom uzgoju.

Sve što trebaš znati o cvijetu Lijepi dečko
Foto: Profimedia.hr

Čim dođe proljeće mi se ne možemo zasititi pogleda i mirisa ruža, narcisa, jorgovana ili božura, a uvijek volimo otkrivati i nove biljne vrste i nešto manje razvikano cvijeće. Jedno od takvih definitivno je i ono naziva "Lijepi dečko", točnije Impatiens. Impatiens (Impatiens balsamina) su grupa cvjetnica koja svojim predivnim cvjetovima ukrašava vrtove, dvorišta, balkone i domove. Pripadaju u porodicu Balsaminaceae, a još su poznati pod nazivima Lijepi dečko, Vodenika, Lijepa Liza, Pištika, Nedirak.... Svoje porijeklo vuku iz Afrike, ali su se ove biljke proširile mnogim zemljama zahvaljujući lijepim, rozim i crvenkastim pupoljcima koji za ljetnih mjeseci krase zelene oaze i vrtove diljem svijeta.

Impatiens u prijevodu znači "nestrpljiv", što se odnosi na izbacivanje sjemenki zrelih plodova. Stabljika Impatiensa stoji uspravno, razgranata je i može narasti do 60 cm. Listovi joj idu u dužinu od 3 do 9 cm, a mogu biti široki od 1 do 2,5 cm. Uski su, šiljastog vrha i špičastih rubova.

Cvjetovi su nepravilne veličine koja se kreće od 2 do 5 cm i dvospolni su. Cvatnja ovisi o vremenskim prilikama i području sadnje, a može biti od lipnja do listopada. Dolaze u jednoj boji ili mogu biti šareni te također jednostruki ili dvostruki. Dolaze u ružičastim, bijelim, ljubičastim i crvenim bojama. Plod je oblika čahure u kojem se nalaze crne, okrugle sjemenke koje se mogu rasprostrti i do nekoliko metara u daljinu.

Iako se u našim kontinentalnim područjima Impatiens uzgaja kao jednogodišnja biljka, u nekim uvjetima može prezimiti. U tom slučaju potrebno je unijeti biljku u zatvoreno prije pojave mraza (u jesenskim mjesecima) i ostavite je da prezimi na temperaturi koja mora biti iznad 16 Celzijevih stupnjeva. Ponovo se iznosi na otvoreno u proljeće (u travnju), kada to dopuste vremenske prilike. Najbolja temperatura za rast (nicanje i klijanje) Impatiensa iznosi od 20 do 24 Celzijevih stupnjeva. Za napredovanje i cvjetanje presadnica odgovaraju im umjerene temperature. Sve temperature više od 30 Celzijevih stupnjeva mogu usporiti rast i dužinu i trajanje cvatnje. Inače, ova biljka cvate oko 3 mjeseca godišnje, u ljetno doba.

Ako ju odlučiš posaditi bitno je da znaš da ju ne trebaš pretjerano zalijevati. U protivnom bi korijen mogao istrunuti, listići bi mogli požutjeti te bi u konačnici i mlade biljke mogle propasti. Preporučuje se zalijevanje tek kada se zemlja potpuno osuši što možeš lako provjeriti tako da položiš prst u dubinu od 2 cm u zemlju. Ako je zemlja na toj dubini suha, zalij biljku. Kod takvog zalijevanja korijen će se brže razvijati, a ubrzo ćeš ugledati i prve cvjetove Lijepog dečka.

Image
Krhka, a otrovna

Prekrasne đurđice: Što sve trebaš znati o ovom nježnom cvijeću