Krhka, a otrovna

Prekrasne đurđice: Što sve trebaš znati o ovom nježnom cvijeću

Ovo divno cvijeće mnogi poistovjećuju s nevinošću i nježnošću, no jesi li znala da je upravo ona među najznačajnijim lijekovima za bolesti srca, ali i da je istovremeno otrovna? Otkrivamo ti sve što trebaš znati o đurđicama.

Sve što trebaš znati o uzgoju đurđica
Foto: Profimedia.hr

Proljeće obiluje predivnim cvijećem – jorgovanima, zumbulima, božurima, tulipanima, ali i nježnim, romantičnim đurđicama. Ovo prekrasno cvijeće sitnih pupoljaka i tamnozelenog lišća osvaja mirisom i izgledom, a s obzirom da ih mnogi toliko vole, odlučile smo ti predstaviti sve informacije koje bi trebala znati o ovom slatkom cvijetu lijepa izgleda.

Đurđica je trajna zeljasta biljka iz porodice šparogovki, prepoznatljivih bijelih zvonolikih cvjetova i ugodna mirisa. Ima velike zelene listove te debelo razgranato korijenje iz kojeg izbijaju stabljike visine od 15 do 20 cm. Na stabljici se razvijaju lijepi i mirisni zvonoliki viseći bijeli cvjetovi, a plod je crvena bobica. Bobica je ugodna mirisa, a okus je ljut i gorak. Ova biljka može se naći po cijeloj Europi te u umjerenom pojasu Azije i Sjeverne Amerike.

No, iako izgledom djeluju nježno i krhko, s đurđicama valja biti na oprezu – naime, ova je biljka otrovna. Konzumacija bobica cvijeta đurđice može izazvati povraćanje, proljev i ubrzan puls. Nakon diranja biljke treba temeljito oprati ruke, trebaju je izbjegavati trudnice i mala djeca.

S druge pak strane, đurđica ima i svoju ljekovitu, dobru stranu. Sadrži određene glikozide koji, ako se ispravno doziraju, pomažu kod srčanih bolesti.

Inače, đurđica je svoje ime, Lilium convallium ili dolinski ljiljan, dobila tek u srednjem vijeku. U srednjovjekovnoj cvjetnoj ikonografiji đurđica je bila jedan od najomiljenijih marijanskih simbola. Njezino narodno ime, gospine suzice, na različitim jezicima govori kako su đurđice simbol Marijine žalosti i boli koju je pretrpjela zbog gubitka sina. Snježnom bjelinom simboliziraju Marijino djevičanstvo, opojnim mirisom ljupkost i slast njezine ljubavi. Svojim zvonasto obješenim cvjetovima đurđica doista ostavlja dojam poniznosti.

Na brojnim gotičkim i renesansnim prikazima Marije možemo vidjeti đurđice koje, napola skrivene u travi, s vrtnim jagodama i ljubicama, cvatu kraj njezinih nogu. Od cvjetova đurđice proizvodili su zlatnu vodu (aqua aurea), vrlo učinkovitu kod bolesti srca. Renesansi liječnici čak su ih izabrali kao zaštitni znak svojega stana pa đurđice možemo pronaći i na portretima velikih liječnika i profesora medicine. Ne smijemo zaboraviti da đurđica uglavnom cvate upravo u svibnju, mjesecu ljubavi, te je simbol čežnje srca, skrivene nade u ljubavnu sreću – zbog toga se često nalazi i u vjenčanim buketićima.

Tako je i vojvotkinja Kate Middleton za svoj vjenčani buket izabrala đurđice, koje simboliziraju ljubavnu sreću, u kombinaciji s karanfilom (engl. Sweet William) koji, osim što simbolizira hrabrost i galantnost, nosi i ime njezina supruga.

Inače, ako planiraš saditi đurđice u svom vrtu, nemoj ih posaditi na otvorenoj površini, nego na neko polusjenovito mjesto, ispod nekog stabla, oraha i slično. Posadi je na razmake od 10 do 15 cm ili nemoj uopće voditi brigu o razmacima. Đurđica se može uzgajati u cvjetnjaku, s tim da se dobro zalijeva i drži u hladovini. Ako se budeš o njoj dobro brinula, svakog svibnja tvoj vrt rajski će mirisati.

Image
Kraljice cvijeća

Ruže - bezvremenske dame kojima nema ravnih u vrtu