Super trik uz koji će biljke biti još ljepše, a hortenzije će čak i promijeniti boju

Dok uživaš u jutarnjoj šalici 'crnog zlata', sjeti se da kava može pomoći i tvojim biljkama

Super trik uz koji će biljke biti još ljepše, a hortenzije će čak i promijeniti boju

Ne možemo zamisliti jutro bez šalice kave! Budi nas i smiruje u isto vrijeme, topli je to napitak bez kojeg ne možemo zamisliti početak dana. Ali jesi li znala da tvoje sobno bilje i određene biljke u vrtu mogu imati koristi od njega?

Image

Biljke koje najbolje pročišćavaju zrak u domovima


Kava ima visok udio dušika, a on povećava kiselost tla što odgovara nekim biljkama. Kavu vole ruže i hortenzije, ali i rododendroni, ciklame, gladiole i ljiljani. Postupak je vrlo jednostavan, u talog kave se doda voda i zatim se biljke zalijevaju. Prema časopisu The Spruce, ako se odlučiš na dodavanje kave svojim biljkama - trebaš ih pratiti. Ako biljke "zalijevaš" kavom, a lišće počne žutjeti ili uvene znači da je zemlja previše kisela pa rješenje može biti dodavanje više vode u kavu prije ih zaliješ. 

Još je dobro naglasiti da voda treba biti crna. Odnosno, ne smije se zalijevati tekućinom koja u sebi sadrži mliječne proizvode i zaslađivače jer može privući štetočine poput komaraca. Biljke bi trebalo zalijevati samo jednom tjedno.

Image


(Foto: Pixabay)

Talog kave također se može koristiti i kao gnojivo. Jedino što trebaš napraviti je sakupiti talog kave, a zatim ga lagano staviti po zemlji. Međutim, ne smiješ pretjerati s količinom pa je dobro talog prije prosušiti i tek onda staviti na zemlju. Ovaj trik se ne koristi samo za sobne biljke, nego i za vrtne. Dodavanje kave može pomoći biljkama u vrtu u odbijanju puževa, ali i mačaka i zečeva. Kavu voli bobičasto voće i može pomoći i kod rasta mrkve i rotkvica. Važno je napomenuti da ne vole sve biljke kiselo tlo, pa kavu treba koristiti samo za gore navedene.

Ako uzgajaš hortenzije onda je kava poseban dodatak za ovaj cvijet. Boja cvjetova ovisi o kemijskom sastavu zemlje odnosno o tome kolika je kiselost. Ako je tlo neutralno boja će više biti ružičasta, ali ako je pH kiseliji onda će cvjetovi biti plavi. Ako želiš ovakvu boju cvjetova dovoljno je tlo "zakiseliti" kavom.