Često pretjerujemo

Biljke ti uvijek uvenu ili se osuše? Ovo je najčešći razlog

Biljke uljepšavaju naš domove, ali neki ljudi odustanu od držanja sobnog bilja jer im se uvijek osuši. No, znalci kažu da je najčešće problem u prevelikoj količini vode

bonsai-781882_1920.jpg
Foto: Pixabay

Kada primijetimo da nam je biljka uvenula ili se počela sušiti, u većini slučajeva je glavni problem zalijevanje. Premalo vode će utjecati na rast, a previše vode znači nedostatak kisika za korijen. Kako bismo riješile ovaj problem potrebno je voditi se intuicijom i imati malo znanja.

Image

Zelene ljepotice: Nezahtjevne sobne biljke koje će uljepšati tvoj dom

Dva stručnjaka za biljke objasnila su što trebamo znati i kako trebamo njegovati naše zelene kućne ljepotice.

Zašto se ne bi trebala držati rasporeda?

Stručnjaci za hortikulturu Monai Nailah McCullough i Paul Thompson savjetuju da je najbolje odustati od rasporeda zalijevanja i slušati svoju intuiciju, te pratiti godišnja doba.

McCullough kaže dalje da ista biljka u različitim domovima treba drugačiju količinu vode jer sve ovisi o mikroklimi. Na primjer, ako imaš kaučukovo drvo i čula si da ga treba zalijevati svakih pet dana. možda se ipak ne trebaš držati tog pravila. "Kod zalijevanja se ne radi o strogim pravilima. Sve ovisi o potrebi biljke, koliko svijetla dobiva i vrsti tla", kaže dalje Thompson za MindBodyGreen te dodaje da i godišnje doba zbog različite razine svjetlosti utječe na potrebu biljaka za vodom.

shimmer fallback

Kako znati koliko biljka treba vode?

Umjesto da se kruto drže rasporeda, McCullough i Thompson kažu da prije zalijevanja uvijek promatraju razinu vlage svake pojedine biljke. Možeš svako jutro provjeriti biljke (jutro je najbolje vrijeme za zalijevanje) ili pogledati stanje svakih nekoliko dana. Također ako imaš puno biljki i čini ti se da bi ovo moglo oduzimati previše vremena, biljke možeš grupirati prema vrsti, na primjer sve sukulente staviš u jedan dio stana. Kako bi znala koliko biljki treba vode možeš primijeniti neke od ovih strategija:

Vlažnost tla možeš provjeriti prstom ili štapićem

Ovo je najjednostavniji način za procjenu vlažnosti, a potreban ti je samo kažiprst. Na dubini oko 2 centimetra provjeri vlažnost zemlje, biljki je potrebno voda ako je suha. Ako je još uvijek mokro, pričekaj jedan dan i ponovno provjeri. Ako se ne želiš zaprljati možeš upotrijebiti drveni štapić.

Težina biljke

Još jedan način za provjeru je da razlikuješ koliko je biljka teška kada je suha i kada ima dovoljno vode. Zapravo bi uz redovitu provjeru mogla već u ruci osjetiti težinu biljke kada joj je potrebna voda, no ova metoda nije baš pouzdana. Trebalo bi je kombinirati s provjerom vlažnosti.

Koliko je vode potrebno biljkama?

Rjeđe, ali temeljitije zalijevanje obično je bolje za biljke, slažu se McCullough i Thompson. Biljke više vole veću količinu vode odjedanput nego zalijevanje pomalo. Također je ključno osigurati da cijela posuda bude dobro natopljena nakon svakog zalijevanja, ali i da voda bude sobne temperature.

Još jedan mali trik vrlo je važan za dobro napredovanje biljke - ako ostane vode na dnu posude i nakon 15 minuta, treba ju maknuti i nikako ostaviti na dnu posude. Uz ove jednostavne trikove, tvoja biljka će krasiti tvoj dom godinama.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.