
Savjeti Marie Kondo za reorganizaciju kuhinje (koji pomažu i kod mršavljenja)

Japanka Marie Kondo davne je 2011. godine objavila svoju prvu knjigu, "Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život". Knjiga je prodana u čak tri milijuna primjeraka, a Marie je svojim učinkovitim metodama organizacije i pospremanja osvojila svijet.
Foto: Unsplash, Instagram
Umjesto da kupuješ brdo nepotrebnih namirnica, prije odlaska u kupnju uvijek napravi popis potrepština koje su ti potrebne za dom. Kupuj samo ono što ti je uistinu potrebno i nemoj gomilati zalihe. Kad su u pitanju namirnice, izbjegavaj junk i procesuiranu hranu te nastoj kupovati što vise sezonskog voća i povrća.
Kad uđemo u kuhinju, prvo što primjećujemo su stvari koje držimo na radnim površinama kuhinjskih ormarića. Upravo radi toga, nemoj dopustiti da ti se na tim područjima gomila nered. Neka na radnim površinama budu samo one stvari koje su ti svakodnevno potrebne, a sve ostalo pospremi u ormariće. Vrlo je važno radne površine održavati čistima i obavezno ih prebrisati nakon svake pripreme obroka. Što će tvoja kuhinja biti čišća, to ćeš se bolje u njoj osjećati i imati veću želju za pripremom zdravijih obroka.
Jedno od najkritičnijih područja u kuhinji mnogima je frižider. Vrlo je važno održavati svoj frižider organiziranim i čistim, a to znači da svakodnevno moraš provjeravati je li određenim namirnicama istekao rok, jesu li se pokvarile, itd. Želiš li se riješiti viška kilograma, napuni svoj frižider samo zdravim namirnicama, a izbaci sve što je loše za tebe i tvoje zdravlje.
I u kuhinjskim se ormarićima često nalaze stvari i namirnice koje nam nisu potrebne ili su se pokvarile. Želiš li biti organiziranija, tvoje bi police u ormarićima trebale izgledati uredno i čisto. Umjesto da hranu držiš u vrećicama, premjesti ih u staklenke i tako će ti sve biti mnogo bolje posloženo i praktičnije za korištenje.
Da bi ti život bio sređen i organiziran, vrlo je važno imati uspostavljenu rutinu. To se odnosi i na kuhinju i njezino održavanje pa nastoj tu prostoriju čistiti i pospremati na svakodnevnoj bazi, najbolje odmah nakon kuhanja i pripreme obroka. Nemoj gomilati prljavo suđe i druge nepotrebne stvari i namirnice. Rutina je vrlo bitna i kad su u pitanju obroci, osobito ako želiš smršavjeti. Nemoj preskakati doručak i jedi svaki dan u isto vrijeme te izbjegavaj procesuiranu hranu.