Raskošni božuri: Donose sreću i ljubav i omiljeni su ukras naših domova u proljetnim danima

Simboliziraju sreću, bogatstvo, ljepotu i ljubav, a kod nekih naroda postoji vjerovanje da božuri mogu otjerati i zle duhove

Raskošni božuri: Donose sreću i ljubav i omiljeni su ukras naših domova u proljetnim danima

Svake godine dolazak proljeća obilježen je i raskošnim cvijećem raznih vrsta, a u svibnju su najpopularniji mnogima omiljeni božuri. Njihov slatkasti miris i bogati pupoljci malo koga će ostaviti ravnodušnim, a osim što krase brojna dvorišta, vrlo su rado viđen ukras i untar naših domova.

Istovremeno raskošni i nježni, božuri su savršeni izbor cvijeća za vazu, a u posljednjih nekoliko sezona s rastom popularnosti Pinteresta i Instagrama, božuri su doživjeli pravi boom i omiljeni su u domovima brojnih blogerica i trendseterica. Izuzetno su fotogenični i uklopiti će se u baš svaki interijer, bez obzira na stil uređenja, te unijeti dozu proljetne vedrine i sofisticiranosti.


Image


Unsplash


Njihova sezona počinje u svibnju i traje sve do sredine lipnja. Ako ih kupuješ, biraj one u pupoljcima jer će ti dulje trajati. U vazi će potrajati do pet dana, no važno je mijenjati im vodu bar svaki drugi dan.

Božuri potječu iz Azije gdje se spominju već u 7. stoljeću, a kasnije su se proširili u Europu i Ameriku.  Dolaze u svim nijansama ružičaste, ali i nježnoj bijeloj koja je suptilna pa će se uklopiti u svačiji dom. Postoji više od 30 različitih vrsta božura.


Image


Unsplash


Latinski naziv za božure je Paeonia i potječe iz grčke mitologije, od Peona – boga medicine. Pojedine vrste božura su ljekovite i koriste se za liječenje brojnih tegoba, a neki narodi vjeruju da božuri tjeraju čak i zle duhove. Simboliziraju sreću, bogatstvo, ljepotu i ljubav. S obzirom na to da se vjeruje kako donose sreću i harmoniju u ljubavnim odnosima, božuri su i čest ukrasa vjenčanih buketa, kao i dio dekoracije na svadbenim stolovima.

Ako imaš vrt, božure možeš i sama uzgojiti. Rastu u grmu i njihov uzgoj ne iziskuje puno truda. Sade se krajem ljeta odnosno početkom jeseni, a najbolje uspijevaju na osunčanim ili djelomično sjenovitom područjima. Vole vlažno tlo.


Image


UnsplashUnsplash

Bez obzira na to odlučiš li se za one iz vlastita vrta ili pak za one iz cvjećarnice, božuri će u tvoj dom zasigurno unijeti dozu harmonije i optimizma te će uljepšati svaku prostoriju. Možeš ih držati na blagovaonskom stolu, stoliću za kavu u dnevnom boravku ili pak na noćnom ormariću.

Pogled na ovo raskošno cvijeće uljepšati će ti i najtmurnije dane, a inspirativne ideje i fotografije s raskošnim božurima donosimo u fotogaleriji u nastavku.

Foto: Instagram, Unsplash

@caro_allman

@kelseychristenson

@kate.lavie

@kate.lavie

@kate.lavie

@monai_lifestyle

@white_velvet_rose_england

@franziska_trp

@thelittleterracedhouse

@sevendayslove