Muče te mravi? Evo kako ih se riješiti na prirodan i jeftin način

Pronašle smo šest jednostavnih 'kućnih rješenja' za dosadne mrave

Muče te mravi? Evo kako ih se riješiti na prirodan i jeftin način

Proljeće i ljeto definitivno su dva godišnja doba kada se čini da borbi s mravima nema kraja. Potražiš li na internetu 'načine kako se riješiti mrava', vjerojatno ćeš listati stranicu rezultata za stranicom, ali pitanje je - koji načini djeluju, a koji ne? 

Image

Zaštitite svoj vrt od neželjenih gostiju


Nije se tako lako odlučiti. Poštedi samu sebe od gnjavaže dokučivanja i pokušaj s ovim isprobanim, jeftinim i prirodnim 'kućnim trikovima'

Ocat


Obriši svoje radne površine, ormariće i bilo koja druga mjesta na kojima si uočila mrave s mješavinom od pola alkoholnoh octa i pola vode. Postupak ponavljaj tijekom dana kako bi održala učinkovitost. Osim što odbija mrave, ocat je izvrstan višenamjenski čistač. 

Zašto ovo djeluje: Zapravo, dva su razloga. Mravi mrze miris octa i on uklanja mirisne tragove po kojima se kreću. Kratko promatraj mrave i vidjet ćeš da svi slijede isti put u tvom domu i izvan njega. Ako otkloniš njihove mirisne tragove, to će ti dati ozbiljnu prednost u ovoj borbi.


Image


(Foto: Depositphotos)

Kreda

Iscrtaj liniju kredom ispred mjesta gdje mravi ulaze u tvoj dom. Djelovat će kao prepreka koju neće moći prijeći. Povremeno osvježi liniju kredom, tako da ona i dalje djeluje.

Zašto ovo djeluje: Nitko zapravo nije siguran. Neki misle da je to zato što mravi ne vole kalcijev karbonat u kredi. Drugi misle da je to zato što linija krede prekida njihove mirisne tragove. Bez obzira na razlog, čini se da ovaj trik funkcionira. Isprobaj i uvjeri se sama. Uz to, ovo je i zgodan, siguran i zabavan način na koji možeš i djecu uključiti u zadatak.


Image


(Foto: Pexels)

Začinsko bilje, začini i esencijalna ulja

Područje na kojem si vidjela mrave pospi cimetom, mentom, crnim paprom, kajenskom paprikom, klinčićem ili češnjakom. Zatim tretiraj temelje svog doma na isti način. Postavljanje lovorovog lišća u ormare, ladice i posude može također pomoći u odbijanju mrava. Određena eterična ulja su se također pokazala učinkovita protiv mrava. Na nekoliko pamučnih kuglica stavi nekoliko kapi ulja peperminta, citrusa, eukaliptusa ili cimeta. Zatim ih zalijepi na problematična područja. Zamijeni ih novim kako miris nestaje.

Zašto ovo djeluje: Mnoge biljke - uključujući ove navedene - ispuštaju snažan miris kako bi odvratile mrave i druge insekte u divljini, a oni djeluju jednako dobro u tvom domu. 


Image


(Foto: Unsplash)

Mljevena zrna kave

Čak i ako nisi kavopija, kod kuće najvjerojatnije imaš kave. Ako uz to živiš u kući i imaš problema s mravima, probaj posipati već iskorištena mljevena zrna kave u svom vrtu i okolo kuće.

Zašto ovo djeluje: Mrave odbija miris zrna kave, a zanimljiv podatak - baš kao i mačke. Budući da su zrna kave puna minerala, poput kalija, fosfora i magnezija, oni se također odlično slažu s tlom u tvom vrtu.

Image


(Foto: Unsplash)

Kora svježeg krastavca i citrusnog voća

Ostavi koru krastavca ili citrusa u područjima poznatih mravljih aktivnosti kako bi im zauvijek rekla 'zbogom'.

Zašto ovo djeluje: Kora svježih krastavaca i citrusa toksična je za vrste gljivica kojima se mravi hrane, pa mravi daju sve od sebe da ih izbjegnu. Ako se boriš protiv mrava u svojoj kuhinji ili kupaonici, također se prebaci na sredstva za čišćenje koja u sebi imaju ovo povrće i voće. Za najbolje rezultate potraži proizvode koji su parfumirani stvarnim uljima citrusa ili krastavca. Sintetički mirisi neće imati učinak koji tražiš.

Image


(Foto: Unsplash)

Boraks

Pomiješaj zajedno jednake dijelove boraksa (soli borne kisleine) i sirupa ili želea (boraks i šećer također djeluju). Zatim smjesu smjesti tamo gdje će je naći mravi. Ako imaš malu djecu ili kućne ljubimce, imaj na umu da smjesu staviš izvan njihova dohvata, a ako je to nemoguće, radije koristi neku drugu metodu. Možda je prirodno, ali još uvijek je toksično.

Zašto ovo djeluje: Nakon konzumiranja, boraks oštećuje probavni sustav mrava i njihove vanjske kosture, što za njih znači sigurnu smrt.