Mirjana Mikulec savjetuje ti kako da balkon pretvoriš u proljetnu oazu

Balkon bez zelenila je kao nedovršeno slikarsko platno. A izbor je doista na tebi – mogu to biti zimzelene vrste u kojima ćeš uživati cijele godine, mediteranski grmovi, cvjetnice, začinsko bilje pa i mini povrtnjak

Mirjana Mikulec savjetuje ti kako da balkon pretvoriš u proljetnu oazu

S prvim zrakama proljetnog sunca i procvalim voćkama izlazimo iz stanova i kuća na dvorišta i balkone pa ih treba lijepo urediti kako bismo u njima mogli punim plućima uživati idućih barem pola godine. Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec otkriva ti kako da svoj balkon, koliko god mali bio, pretvoriš u pravu oazu.  Naglasak je, kaže Mikulec, dobro staviti na ove četiri točke.

Osnovni namještaj

Bez obzira na njegovu kvadraturu, koja je najčešće skromna, balkon je uvijek prava blagodat za vlasnike. Zimi na njega odlažeš stvari koje ne koristiš te ti služi kao hladnjak, a dobar dio proljeća i jeseni te cijelo ljeto on je produženi dnevni boravak. I u onima najmanje površine, uvijek se može organizirati funkcionalan i lijep prostor.

Image

Uživajte u cvjetnoj oazi na svom balkonu

U opremanju uvijek kreni od planiranja prostora te osnovnih elemenata, a tek kasnije razmišljaj o zelenilu i detaljima. Ravnaj se svojim potrebama, kao i namjenom. Ako trebaš mjesto na kojem ćeš i blagovati, a ne samo odmarati, svakako nabavi veći stol primjerene visine te stolice. Problem prostora možeš riješiti sklopivim stolicama te stolom koji se može produžiti. Također, ako je balkon otkriven, biraj adekvatan materijal te izbjegavaj drvo, ako nije tikovina koja je iznimno otporna na vlagu. Svakako bolja opcija je plastika ili metal. Izbor je doista velik, a dizajn vrlo zanimljiv. U osnovne komade namještaja spada i suncobran ili tenda, naročito ako je balkon okrenut na jug ili zapad te je izložen direktnom suncu. Imaj u vidu i sanduk ili kutiju u koju ćeš pohraniti spužvaste jastuke i naslonjače, koji će tamo svoje sklonište naći ne samo za kišnog vremena, nego i tijekom zime. Jedan od osnovnih komada, ako se želiš zaštititi od znatiželjnih pogleda ili ako živiš u vrlo prometnoj ulici je paravan – drveni ili plastični.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Multifunkcionalni komadi

Višenamjenski komadi idealni su za male balkone, ali i one velike, jer svakako nije dobro da on bude, bez obzira na svoju kvadraturu, zagušen namještajem i teško prohodan. Stoga je dobro garnituru za sjedenje kombinirati s klupom. Ona zauzima manje mjesta od stolica, vrlo je popularna u uređenju interijera i eksterijera, a njezina unutrašnjost može ti poslužiti za skladištenje stvari – od starih tegli, pribora za vrtlarenje, obuće, jastuka za sjedenje... Prostor ćeš još više iskoristiti ako klupa bude kutna. Mali stolci bez naslona dobro su rješenje jer mogu imati ulogu pomoćnih stolića za posluživanja te kao stalci za tegle sa zelenilom i začinima. Kada ih ne trebaš, lako ih skloniš u kut ili ispod stola. Mnogi modeli iz iste linije mogu se staviti jedan na drugi pa tako isto štediš mjesto. Kada zahladi, stolcima možeš dati novu namjenu u interijeru...  Ako nisi spremna za velike komade, a voliš raditi s rukama, izvrsno rješenje je namještaj od paleta, od kojega možeš stvarati komade različite namjene. 

Zelenilo je

Balkon bez zelenila je kao nedovršeno slikarsko platno. A izbor je doista na tebi – mogu to biti zimzelene vrste u kojima ćeš uživati cijele godine, mediteranski grmovi, cvjetnice, začinsko bilje pa i mini povrtnjak. No, za početak proljeća, svakako nabavi nekoliko njegovih vjesnika. Mini tegle s narcisima, zumbulima i kadifama bit će pravo osvježenje zbog svoga bogatog i vedrog kolorita. To će te potaknuti da više boraviš na balkonu, a istovremeno ćeš uživati u pogledu na njega iz svoga dnevnog boravka ili kuhinje. Tako ćeš unijeti i prirodu i pustiti da proljeće uđe u tvoj dom. Ne brini se ako nemaš dovoljno mjesta za njega jer rješenje postoji u vidu visećih tegli ili pak vertikalnih vrtova u koje možeš zasaditi doista bilo koju vrstu zelenila. Žardinjere ovješene s vanjske strane ograde također su dobra opcija za male balkone.

shimmer fallback(FOTO: Pexels)

Detalji

Kao i za zelenilo, i za detalje vrijedi isto pravilo – bez njih je balkon neispričana priča. Detalji najviše unose stil i čine balkon privlačnim mjestom. Možemo reći da su oni pravo malo čudo i za eksterijere. Pazi da se detalji ističu svojim dizajnom i bojama, ali i da s namještajem čine skladnu cjelinu. Naročito kada se tome pridruži cvijeće, puno uzoraka, tekstura i boja na jednom mjestu može izgledati malo kaotično. Ako je balkon mali i već imaš dosta elemenata, biraj detalje koji će imati i uporabnu dimenziju. Kantice za vodu za cvijeće, jastuci za sjedenje, taburei, zdjele za voće sve su to bitne sitnice.   

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.