Kod higijenskog pranja ruku preporučuje se upotreba 5 ml tekućeg sapuna uz trajanje postupka pranja od jedne minute. Zatim se provodi higijenska dezinfekcija ruku, koja se sastoji od utrljavanja 3 ml (“puna šaka”) dezinficijensa u trajanju od 30 sekundi.
Dezinfekcija
Dezinfekcija je postupak koji ima za cilj smanjenje i uništenje pojedinih mikroorganizama na razinu koja nije štetna za ljudsko zdravlje. Ona se može provoditi na sljedeći način: kemijskim, fizičkim(temperaturno djelovanje) i kombiniranim postupkom ili kemotermičkim postupkom.
Kemijska dezinfekcija se provodi uz pomoć kemijskih sredstava:
- aldehidi, kao što su formaldehidi, glutaraldehidi, glioksal koji se koriste za nanošenje na radne površine, instrumente i pribor,
- alkoholi, kao što su etanol, n-propanol, izopropanol, koriste se za ruke i radne površine.
Postoje preventivne, tekuće i završne dezinfekcije:
profilaktički - provodi se stalno, bez obzira na epidemijsku situaciju: pranje ruku, okolnih predmeta upotrebom deterdženata i sredstava za čišćenje koja sadrže antibakterijske aditive.
struja - provodi se na krevetu bolesnika, u medicinskim izolatorima, u ustanovama za liječenje kako bi se spriječilo širenje zaraznih bolesti izvan granica ognjišta.
finale - provodi se nakon izolacije, hospitalizacije, oporavka ili smrti pacijenta kako bi se oslobodio epidemijski fokus od patogena koji su raspršili nezdravi.
Sterilizacija
Sterilizacija je postupak uništavanja ili uklanjanja svih oblika i svih vrsta mikroorganizama uključujući i bakterijske spore.
Ovaj postupak se provodi vrućom vodenom parom pod tlakom -autoklav.
Metode sterilizacije
- Toplinska: para i zrak (suha toplina).
- Kemikalija: plin ili kemijske smjese (sterilanti)
- Sterilizacija zračenjem - koristi se u industrijskoj verziji
- Metoda membranskih filtara koristi se za dobivanje male količine sterilnih smjesa, čija se kvaliteta može dramatično pogoršati pod djelovanjem drugih metoda sterilizacije (bakteriofag, selektivni hranjivi mediji, lijekovi)