Savjeti stručnjaka

Zelena oaza: Kako održati biljke na životu tijekom hladnijih mjeseci

Kako smo službeno ušli u jesen i smanjio se broj dnevnih sati, vrijeme je da promijeniš svoju rutinu njege biljki kako bi tvoje zelene ljepotice bile sretne i zdrave tijekom ovih hladnih i mračnih mjeseci

pexels-huy-phan-3209811.jpg
Foto: Pexels

Kako se približavaju sve mračniji dani i vrijeme postaje sve hladnije, sve više i više nas razmišlja o koracima koje možemo poduzeti kako bismo zaštitili svoje fizičko i mentalno zdravlje tijekom hladnijih mjeseci.

Image
Kako spasiti biljke dok te nema kod kuće

Pet stručnih savjeta za preživljavanje biljki dok si na godišnjem odmoru

No, nismo jedini koji osjećaju utjecaj promjene godišnjih doba - i naše sobne biljke bore se s dolaskom hladnijeg i mračnijeg vremena. I baš kao i mnogima od nas, trebat će im malo dodatne pomoći da prođu kroz sljedećih nekoliko mjeseci.

Iako sobne biljke nisu toliko osjetljive na promjenu godišnjih doba kao biljke koje možeš pronaći u svom vrtu ili na dvorištu, još uvijek postoji nekoliko ključnih promjena koje bi trebala unijeti u svoju rutinu njege biljki kako bi osigurala da tvoje zelene ljepotice dobivaju sve što im je potrebno za napredovanje u ovo doba godine.

shimmer fallback

S time na umu, pronašle smo savjete stručnjaka kako pomoći sobnim biljkama i održati ih na životu tijekom jeseni i zime. Od toga da dobivaju dovoljno svjetlosti do promjene rutine zalijevanja, evo što sve trebaš uzeti u obzir.

Pomakni biljke bliže prozoru

Kako se jesen nastavlja i broj dnevnih sati smanjuje, našim je biljkama sve teže dobiti količinu svjetlosti koja im je potrebna da ostanu žive i zdrave.

"Kako biste pomogli vašim biljkama da apsorbiraju što je više moguće svjetla, obrišite im lišće kako biste uklonili prašinu i pomaknite ih bliže prozoru", objašnjava Meg Spink za Stylist, stručnjakinja za biljke u Patch Plants. "Samo provjerite jesu li vaše biljke u blizini propuha - one mrze hladan povjetarac kao i mi!"

shimmer fallback

Zaboravi na gnojivo

Zahvaljujući padu temperature i smanjenju razine svjetlosti, jesen i zima označavaju razdoblje mirovanja za mnoge sobne biljke, što znači da usporavaju njihov rast kako bi sačuvale energiju. Kao rezultat toga, tijekom tog vremena možeš smanjiti 'hranjenje' svojih biljki.

"Jesen je posljednji put da biste trebali dodati mlaz gnojiva u tlo", kaže Spink. "Budući da biljke ne rastu jako zimi, neće im trebati gnojivo sve do proljeća." Nastavak dodavanja gnojiva biljkama u vrijeme kada ne rastu aktivno bi zapravo moglo oštetiti njihovo korijenje jer se hranjive tvari iz gnojiva neće potrošiti.

shimmer fallback

Isprobaj 'grupiranje'

Ako se boriš da tvoje tropske biljke budu zadovoljne kako dani postaju hladniji, onda bi 'grupiranje' mogla biti tehnika koju si tražila. "Budući da većina sobnih biljki obično dolazi iz tropskih područja, više nego vjerojatno će cijeniti dodatnu vlažnost u jesen", objašnjava Maddie Porritt iz The Stema.

"Trebali biste razmisliti o tome da svoje biljke premjestite u prostoriju s više vlage, poput kupaonice ili kuhinje, ili počnete zamagljivati svoje biljke. Također možete pokušati skupljati - odnosno grupirati sobne biljke koje imaju slične potrebe. To čini cijeli proces 'mistinga' puno lakšim."

Ona dodaje: "Ponekad grupiranje može čak značiti da slične biljke stvaraju vlastiti 'mini-biom' - džepove vlage koji će ih činiti sretnima."

shimmer fallback

Smanji zalijevanje

Ako si tijekom posljednjih nekoliko tjedana pazila na svoje biljke, možda si već primijetila da se tlo ne isušuje tako brzo kao tijekom ljeta; biljke su manje žedne u ovo doba godine jer su temperature niže i ne stvaraju toliko novog rasta.

"Obavezno smanjite učestalost zalijevanja", kaže Spink. "Ne zaboravite napraviti test uranjanja prstiju prije zalijevanja, zalijevajte samo kada se gornjih par centimetara tla osjete suhima."

shimmer fallback

Izbjegavaj drastične promjene temperature

Iako uključivanje grijanja može biti dobar način za regulaciju temperature za tvoje biljke, može ih i oštetiti ako nisi oprezna. "Pazite da vaša biljka nije blizu radijatora jer visoke temperature mogu brže isušiti tlo", objašnjava Spink. "Ako imate podno grijanje, to može uznemiriti vaše biljke tako što će im korijenje biti previše toplo. Povišeni stalci za biljke su dobar način za rješavanje ovog problema."

Ako svoju biljku moraš držati u blizini radijatora, pazi na njezino tlo i po potrebi osiguraj dodatnu količinu vode.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.