Kako spasiti biljke dok te nema kod kuće

Pet stručnih savjeta za preživljavanje biljki dok si na godišnjem odmoru

'Dadilja za biljke' otkrila je kako pripremiti biljke da uspijevaju dok se nalaziš na svom (prijekom potrebnom) godišnjem odmoru

annie-spratt-S7viz8JWxwY-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako si poput nas, veći dio 2020. i manji dio 2021. godine provela si kod kuće s ljubavlju brinući o mnogim biljkama koje si sakupila u svoju kolekciju. Većina je uspijevala pod tvojom skrbi - premda je možda bilo i nekoliko žrtava. Tvoje biljke - koje su u jednom trenutku možda bile samo hobi zbog dosade - postale su glavni prioritet koji sada svaki tjedan oduzima značajan dio tvog vremena.

Image
Unesi malo zelenila u svoj dom

Sobne biljke uvijek je dobro imati, a ovih pet uspjet će baš svima

Istovremeno, svijet se počeo 'otvarati', putovanja su opet postala stvarna mogućnost, a osim toga - došlo je i vrijeme godišnjih odmora i odlazaka na more, strane zemlje ili u planine, a tebi je na pameti pitanje: Što će se dogoditi s tvojim biljkama kad odeš na godišnji odmor?

Ako planiraš bilo kakvo dulje izbivanje, zasigurno razmišljaš o ovom pitanju. Možda o tvojoj velikoj zelenoj oazi i različitim potrebama za zalijevanjem i svjetlom može brinuti prijatelj/ica, mama ili sestra, ali velike su šanse da nemaš te sreće i ne brini, nisi jedina osoba s ovim problemom.

Baš zato pronašle smo savjete profesionalke Katie Heward, poznatije kao 'dadilja za biljke'. Ona je za The Spruce otkrila kako pripremiti biljke da uspijevaju dok se nalaziš na svom (prijekom potrebnom) godišnjem odmoru.

Skupi ih zajedno

"Ako sve svoje biljke složite zajedno (gdje je to moguće), one stvaraju vlastitu malu klimu gdje zadržavaju više vlage", objašnjava Katie te dodaje da je to također izvrsno za biljke koje uspijevaju u vlažnosti.

Tako da je i inače dobro skupiti puno biljki zajedno jer pomaže kod vlage. Mikroklima ti može pomoći da biljke napreduju. Osim toga, ako se odlučiš da netko brine o tvojim biljkama dok te nema, grupiranje biljki sa sličnim rasporedom zalijevanja izvrstan je način da toj osobi pomogneš da prati raspored, posebno kada imaš velik broj biljki.

Image
Foto: Unsplash

Nemoj ih ostaviti na direktnom sunčevom svjetlu

Ovo se može činiti nelogičnim za biljke koje zapravo jako vole jaku izravnu sunčevu svjetlost, ali imaj na umu da to također znači da će sunce brže isušiti tlo biljke. "Da biste ograničili količinu isušivanja, pomaknite ih s prozorskih dasaka i iz soba okrenutih prema jugu. To se ne odnosi na, primjerice, kaktuse, ali je zgodno za mnoge u vašoj kolekciji", savjetuje Katie.

Pomicanje biljaka 50-100 cm od prozora čini veliku razliku u količini svjetlosti koju dobivaju tijekom dana. A budući da nećeš biti kod kuće kako bi ih premjestila ako je posebno vruć dan, najbolje ih je premjestiti biljke da ne izgore.

Image
Foto: Unsplash

Nabavi kugle za navodnjavanje

Ako si angažirala nekoga da se brine za tvoje biljke, ali ta osoba nije doći svaki dan kako bi se pobrinula za one zahtjevnije biljke poput kalateje i paprati, možeš probati i kuglicu za zalijevanje. "Iako ovo neće zamijeniti pošteno zalijevanje, postoji mnogo kugli za navodnjavanje koje polako ispuštaju vodu kad se zemlja isuši", govori Heward. Ako si ih već koristila i ranije, onda znaš da su zaista korisne za biljke kojima je potrebno uvijek vlažno tlo. Također su i stvarno jeftine, tako da je ovo definitivno prijedlog koji vrijedi isprobati.

Image
Foto: Unsplash

Napravi šalabahter

Stvaranje šalabahtera za prijateljicu koja je pristala biti dadilja tvojim biljkama idealan je način da osiguraš da sve ide prema planu. Prije nego što uopće započneš pisati šalabahter, obavezno zamoli nekoga tko zna (barem) nešto o biljkama da se brine o njima.

Korisne napomene koje nije loše uvrstiti na šalabahter:

  • Provjera tla: podsjeti 'dadilju' da prije zalijevanja prstom osigura da zemlja nije mokra.
  • Neobične stvari koje treba imati na umu: ako je nešto neuobičajeno u vezi s jednom od tvojih biljki (npr. treba je držati podalje od drugih biljki ili nema posude za hvatanje viška vode, pa je treba zalijevati u sudoperu ili kadi; itd.)
  • Raspored zalijevanja: koje biljke treba zalijevati kada. Razmisli o označavanju bojama post-it papirićima, tako da sve biljke s, recimo, plavim papirićima, treba zalijevati u ponedjeljak, i tako dalje.
Image
Foto: Unsplash

Obilno zalij sve biljke prije puta

Ako ne putuješ na dulje vrijeme ili ti nitko ne može uskočiti u pomoć, prije nego što kreneš na put, najbolje je da svoje biljke dobro zaliješ - primjerice, stavi ih u kadu ili tuš izalijevaj sve dok ne vidiš kako voda izlazi iz njihovih odvodnih rupa. Zatim ih ostavi otprilike sat vremena kako bi se potpuno ocijedile, tako da ne kapaš vodu po cijelom stanu kad ih vraćaš na njihovo mjesto.

Tvoje će biljke biti temeljito navodnjene i trebale bi biti sasvim dobro sljedećih nekoliko dana ili čak tjedan dana. Zapamti: Biljku koja je previše zalijevana zapravo ne možeš spasiti, ali možeš spasiti biljku koja je (malo, ali ne previše) premalo zalijevana.

Svakako daj svojim biljkama još jedno veliko zalijevanje nakon što se vratiš kući kako bi čim prije dobile svoju dozu priželjkivane vode.

Image
Foto: Unsplash