Krasi vrt cijele godine

Romantična pelargonija: Savjeti kako se brinuti o ovoj ljepotici

Pelargonija će cvjetati od proljeća pa sve do zime ako se naučiš pravilno brinuti o njoj

window-1567765_1920.jpg
Foto: Pixabay

U narodu poznata kao muškatla ili žeravak, pelargonija je jedna od nezaobilaznih biljaka svakog modernog vrta. Svojim bujnim cvjetovima u svim nijansama ružičaste i crvene vrt može krasiti cijele godine ako su uvjeti optimalni. Mi smo istražile što sve trebamo znati kako bi i naše pelargonije bile sretne i zadovoljne.

Image
Cvjeta kad zađe sunce

Danju Pepeljuga, noću princeza: Noćna frajla - biljka očaravajućeg mirisa

Pelargonija je južnoafrička biljka koja je u Europu stigla još u 18. stoljeću, a od tada krasi ne samo vrtove, nego i balkone te prozore zgrada. Najpoznatija je grmolika pelargonija, ali postoji i vrsta koja više nalikuje puzavcu pa je idealna za ukrašavanje zidova balkona. Pelargonije možemo pronaći u cijeloj paleti boja, no najpopularnije su nijanse crvene i ružičaste te bijele.

Razmnožavanje pelargonije najbolje je odraditi u kolovozu i to presađivanjem dijelova odrasle biljke, a kada presađujemo biljke na novo mjesto trebamo pripaziti da je razmak među njima dovoljno velik jer pelargonije puštaju razgranato korijenje. Isto vrijedi kod presađivanja u posude koje ne smiju biti jako male. Kod presađivanja pelargonije najbolje je koristiti kombinaciju pijeska i treseta. Sadnja iz sjemena nije isplativa.

Mlade biljke presađene u posude treba ostaviti na sunčanom i prozračnom mjestu, a na proljeće ih je potrebno presaditi u veću posudu s novom zemljom. Najbolja karakteristika pelargonije je što će cvjetati cijele godine ako ima dovoljno sunca, vode, nutrijenata i temperature više od 13 stupnjeva. To znači da će šareni cvjetovi krasiti tvoj vrt čak i tijekom jesenskih dana ako se pravilno brineš o njima.

Pelargonija ne zahtijeva previše vode, ali se treba zalijevati na poseban način. Kako se radi o biljci s jako gustim lišćem i cvatom, ne trebamo je polijevati preko biljke nego samo zemlju. Ako biljku polijevamo od gore, postoji šansa da se većina vode zadrži na lišću pa će zemlja ostati suha. Također vlažno lišće lako trune.

Prehranjivati bi je trebala neovisno je li posađena u vrtu ili teglici i to nekoliko puta godišnje. Postoji i super trik za osiguravanje dovoljno minerala, a to je polijevanje mlijekom. Mlijeko sadrži kalij, kalcij, fosfor i magnezij koji pogoduju pelargoniji pa je savjet mnogih stručnjaka da zemlju oko biljke jednom tjedno zaliješ s malo mlijeka.

Kako bi napravila mjesta za nove cvjetove, one stare i dotrajale trebala bi ukloniti čistim nožem ili škarama. Uklanjanje cvjetova potaknut će nove na pupanje, a tvoja pelargonija će se još brže razvijati.

Sada kada znaš sve tajne brige o romantičnoj pelargoniji, vrijeme je da ju dodaš u svoju kolekciju cvijeća koje će cvjetati cijelo ljeto.