Cvjeta kad zađe sunce

Danju Pepeljuga, noću princeza: Noćna frajla - biljka očaravajućeg mirisa

Danju je gotovo nevidljiva, smežurana i neugledna, a kada zađe sunce otvara cvjetove opojnog, neodoljivog mirisa. Svoje moći duguje noći

profimedia-0002406458.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ljetne večeri čini posebno čarobnima upravo noćna frajla, grmolika neugledna biljka tankih drvenastih stabljika prekrivenih dlačicama, duguljastih svijetlo zelenih listića i sitnih ljubičasto-bijelih cvjetića koji su danju zatvoreni, smežurani i jedva vidljivi, a noću se otvaraju i mirišu toliko lijepo (puderasto-cvjetno, pomalo kao ljubičica) da taj miris ne zaboravljaš tako lako. Koliko god bio intenzivan, nije nametljiv i od njega ne boli glava. Mirisom nastoje u vrt privući noćne insekte.

Image
Čuvarica opojnog mirisa

Kadifice - cvijeće koje toliko malo traži, a tako puno daje

Zovemo je i ljubičina, a latinski naziv joj je Matthiola bicornis syn Mathiola longipetala. Spada u porodicu kupusnjača, u rod biljaka Matthiola koje cvatu noću i intenzivno mirišu.


Sjeme noćne frajle sije se krajem zime na gredicu, na sunčano mjesto u vrtu, u zemlju koja je dobro drenirana. Bolje je sijati je direktno u vrt, nego presađivati. To ne voli. Moraš paziti gdje je siješ kako ju, kad naraste, a još ne formira cvjetove, ne bi zamijenila za korov i počupala.

Noćna frajla cvate od ranog proljeća do kasnog ljeta. Dobra je vijest da je vrlo otporna i žilava pa ne traži spretne i iskusne vrtlare, već će i početnicima uspijevati. Možeš je posijati i u teglu na balkonu i uživati u njezinom mirisu svaku večer, kroz toplije doba godine.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.