Kako rezati kivi?

Kivi je relativno mlađa voćka, a u njegovom se uzgoju moraju poštovati dvije vrste rezidbi. U nastavku saznajte kako rezati kivi.

Kako rezati kivi?

Kivi je višegodišnja listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi, a relativno je mlada voćna vrsta. Počela se uzgajati u Novom Zelandu prije 50-ak godina, a u nastavku saznajte kako rezati kivi.

Image

(F
(FOTO: Pixabay) 

Kako rezati kivi pravilno i u koje godišnje doba? 

Postoje dvije vrste pupova: mješoviti pupovi koji daju vegetativne i generativne organe te drvni pupovi koji daju samo vegetativne organe. Zimska rezidba provodi se u vrijeme mirovanja, u našim uvje­tima u siječnju ili veljači. Najpovoljnije vrijeme rezidbe je od 20 do 30 dana prije početka vegetacije. Osnovna je svrha rezidbe ostavljanje najpo­voljnijeg broja jednogodišnjeg rodnog izboja i nerodnog izboja te onoga kojim će se provesti zamjena glavne provodnice. 

Zelenom (ljetnom) rezidbom nastoji se odstraniti od 70 do 80 % od ukupne mase koja se reže tijekom jedne godine. Ljetna rezidba ima cilj prozračivanja krošnje kako bi se omogućilo prodiranje sunčevih zraka do mladica. Tijekom jedne godine obično se provode tri zelene rezidbe. Prva se provodi u travnju ili svibnju, druga nakon cvatnje, prije intezivnog rasta ploda, a treća rezidba obavlja se početkom kolovoza ili ranije.

Dakle, postoji zimska i ljetna rezidba koju trebate poštovati ako želite da vam kiviji uspiju. Dakle, sada znate kako rezati kivi