Kako očistiti venecijanere?

Od mnogih detalja i ukrasa koji se nalaze u vašem domu jedan od važnijih detalja jesu venecijaneri. Njihova osnovna uloga pored toga što služe kao ukras prozorima je prije svega zaštita od sunčeve svjetlosti i radoznalih pogleda slučajnih prolaznika.

Kako očistiti venecijanere?

Venecijaneri se izrađuju od aluminija s jako dugim vijekom trajanja. Njihovo postavljanje je moguće na sve vrste stolarije. Boja venecijanera može se maksimalno uklopiti u sve vrste enterijera.

Venecijaneri su zapravo specifični tipovi roleta za čiju se izradu koriste različiti materijali poput drveta, metala ili plastike. U podešavanju su veoma jednostavni. Mogu se namještati u ovisnosti od toga koju količinu svjetlosti želite u prostoru ili vam je neophodna ugodna hladovina kako biste se odmorili ili gledali TV. U poslovnim prostorima postavljaju se najčešće metalni venecijaneri jer imaju izuzetnu otpornost na vanjske utjecaje pa čak i u slučaju požara. Podešavanje ove vrste venecijanera je isključivo elektronsko.

Većina prozora danas je nezamisliva bez popularnih venecijanera. Međutim, njihovo čišćenje i održavanje nije tako jednostavno i zahtjeva malo više vremena i strpljenja.

Ali, evo kako sebi možete olakšati čišćenje venecijanera. Potrebno vam je topla voda, alkoholni ocat i čista pamučna krpa. Ako nemate krpu, još bolje vam može poslužiti stara pamučna čarapa, koju možete navući na ruku.

Napravite sljedeće:
Pomiješajte jednake količine tople vode i alkoholnog octa. Umočite čarapu, navucite na ruku, pa s njom prelazite jedno po jedno rebro venecijanera s obje strane. Kada se čarapa zaprlja, samo je isperite u čistoj vodi i nastavite postupak.