Kako očistiti radijatore?

Slijedite jednostavne korake u nastavku da bi vaši radijatori ponovno postali čisti i sjajni i osigurali da rade jednako dobro kao što mogu; štede vam novac i održavaju vam toplinu.

Kako očistiti radijatore?

Zašto je važno održavati radijatore čistima?

Osim što izgleda bolje od prljavog, održavanje vašeg radijatora čistim od prljavštine zapravo može pomoći umanjivanju troškova grijanja.
Prašina između rebara konvekcijskog radijatora može spriječiti ispuštanje topline, što će značiti da će vaši radijatori morati više raditi na zagrijavanju prostorije.

Tada je važno poduzeti prave mjere i temeljito očistiti svoje radijatore najmanje jednom godišnje. Uključivanje u vašu svakodnevnu ili tjednu rutinu čišćenja svakako je dobra ideja.
Možda nećete postati milijunaš preko noći, ali nekoliko minuta tu i tamo kad se zbroji i moglo bi dovesti do velike uštede na troškovima grijanja vašeg doma tijekom životnog vijeka vašeg sustava.

Zašto se radijatori konstantno prljaju?

Prašina u zraku se nalazi cijelo vrijeme, čak i sada dok ovo čitate. Posvuda je i vjerojatno nije sve prašina - tu će biti i dlaka od kućnih ljubimaca (ako imate kućne ljubimce), ostatci nikotina (ako ste pušač) i sve ostale pomiješane stvar - vjerojatno je najbolje da o tome uopće i ne razmišljate.
Razlog zbog kojeg se sakupljaju čestice prašine i koji su nakupljaju u vašem radijatoru je zbog struje zraka koja cirkulira toplinu po vašoj sobi. 
Topli zrak se diže, a hladni zrak pada. Kako zrak pada, vuče prašinu sa sobom i tako se nakuplja u unutrašnjosti vašeg radijatora.
Vjerojatno da to još niste primijetili. Mislim, priznajmo to, tko još redovno gleda u dubinu svog radijatora? Točno!

Što je potrebno za čišćenje radijatora?

Prije nego što navučete rukavice i počnete čistiti svoj radijator, obavezno imajte sve ove stvari pri ruci: usisavač, ogrtač za zaštitu od prašine, posuda vode sa sapunom, spužve i krpe, ručnih, dugi štap, selotejp.

Slijedite jednostavne korake u nastavku da bi vaši radijatori ponovno postali čisti i sjajni i osigurali da rade jednako dobro kao što mogu; štede vam novac i održavaju vam toplinu.

Prije nego što uopće počnete čistiti svoj radijator, važno je osigurati da je vaše grijanje isključeno.
Ne samo da je ovo sigurnija opcija od pokušaja čišćenja vrućeg radijatora, već ima smisla započeti čišćenje kada je radijator hladan, jer će to spriječiti da se konvekcijska struja povuče, još više, u dublje dijelove radijatora.

Metoda 1: Usisavač
Za početak, morate pokušati očistiti što više prašine sa, oko i ispod vašeg radijatora.
Ako na svom usisavaču imate odgovarajuće nastavke, možda ćete se moći spustiti i u dublje dijelove radijatora. Ali ne brinite, ako nemate, postoji nekoliko načina oko toga.

Metoda 2: Alternativnija i zanimljivija metoda
Naravno, možete kupiti specijalne četke za čišćenje radijatora, ali kakva je zabava onda u tome? 
Dovoljno je da uzmete dugački komad drveta - nešto poput metra za mjerenje - zavijte krpu oko kraja metra i pričvrstite je na mjestu nekim selotejpom; pazeći da trakom ne prekrivate previše tkanine.
Stavite ručnik ispod radijatora (kako biste ulovili prašinu) i počnite gurati štap dolje po stražnjem dijelu radijatora, odozgo prema dnu, istiskujući prašinu i prljavštinu van dok ne bude čisto. Ponavljajte to na svakom dijelu vašeg radijatora, sve dok ne uklonite većinu (ako ne i svu) prašinu.

Metoda 3: Sušilo za kosu
Vjerovali ili ne, ali stvarno jednostavan način uklanjanja prašine iznutra i sa stražnje strane vašeg radijatora je korištenje sušila za kosu.
Samo usmjerite mlaznicu vašeg sušila za kosu u utore na vrhu vašeg hladnjaka i uključite ih na najvišu postavku.
To bi vam trebalo pomoći da se mnogo ostataka prašine spusti dolje izvan vašeg radijatora - Samo prije nego što počnete, stavite odgovarajući plahtu ili ručnik na pod.