Kako lakirati parket

Ključ uspješnog lakiranja parketa leži u odabiru kvalitetnih sredstava te strpljivosti i preciznosti majstora.

Kako lakirati parket

Ako se odlučite sami lakirati parket, potrebno je dobro istražiti kvalitetne proizvode za obradu drva.

Ključ uspješnog lakiranja parketa leži u odabiru kvalitetnih sredstava te strpljivosti i preciznosti majstora.

Kada ste odabrali lak, bazu i premaze, potrebno je osigurati uvjete za lakiranje. Temperatura ne smije biti manja od 15 i veća od 25°C, dok relativna vlažnost zraka treba biti od 40 do maksimalno 60%.

Kada su uvjeti zadovoljeni, potrebno je pripremiti parket za lakiranje u što ulazi: uklanjanje starog laka i sloja zaštitnog voska, uklanjanje ispupčenih čavlića i drugih predmeta. Nakon brušenja parketa, potrebno je pod temeljito očistiti od prašine. Ako imate oštećenja u parketu sada je prava prilika da ih popravite smjesom ljepila za drvo i prašine od brušenja.

Zatim slijedi nanošenje bazne ili temeljne boje u jednom do dva sloja. Pričekati da se osuši, najmanje 5 sati za jedan sloj boje. 
Nakon što se bazna boja osušila, slijedi nanošenje prvog sloja laka valjcima. Vrijeme sušenja laka je različito, ovisi o proizvođaču, stoga slijedite njihove upute.

Nakon sušenja prvog sloja laka slijedi srednje brušenje u kojima uklanjate sitne nepravilnosti finijim brusnim papirom. Naposljetku, pod obrisati vlažnom krpom kako bi se uklonila prašina.

Pod prelakirati još jednom i ostaviti da se dobro osuši nekoliko dana nakon čega možete unijeti namještaj u prostoriju.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.