Kako dezinficirati stan na pravilan način?

U posljednje vrijeme dezinfekcija mjesta boravka postala je normalna pojava. A kako dezinficirati stan na pravilan način?

Kako dezinficirati stan na pravilan način?

S obzirom na to da smo u proteklih mjeseci živjeli u karanteni zbog pandemije koronavirusa, svi smo češće prali i dezinficirali svoje domove. Dakle, kako dezinficirati stan na pravilan način?

Za vrijeme čišćenja doma trebali bi svi prozori (ili barem većina) biti otvoreni zbog provjeravanja. U slučaju da se radi o uredu ili prostoru koji nema prozor, obavezna je ventilacija. Pod je potrebno temeljito očistiti deterdžentom te ga nakon toga dezinficirati.

Image


(FOTO: Pixabay)

Kad govorimo o čišćenju kupaonice, toalete, uključujući i WC školjku te sve dostupne površine u toaletu, trebalo bi očistiti deterdžentom te nakon toga obavezno dezinficirati. 

Posteljinu, jastučnice, prekrivače, deke i sve ostale tkanine potrebno je prati na programu od 90 stupnjeva, a pritom koristiti isključivo deterdžent za pranje rublja. Nakon čišćenja doma, krpe koje ste koristili treba također oprati na 90 stupnjeva.

I na kraju, za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neku od sljedećih aktivnih tvari. To su Natrijev hipoklorit (0,05 - 0,5%), Etanol (70 %), Glutaraldehid (2 %), Izopropanol (50 %), Benzalkonijev klorid (0,05 %) te Natrijev klorit (0,23 %). Sada znate kako dezinficirati stan na pravilan način.