Sezona je bazge! Cvjetovi ove ljekovite biljke bogati su taninima, glikozidima, karotenima, flavonoidima i vitaminom C, a bazga između ostalog ima antioksidativni i protuupalni učinak, pomaže u jačanju imunološkog sustava, olakšava astmu te pomaže u borbi protiv alergija uzrokovanih peludom.
Iako bazga ima tridesetak vrsta, kod nas je najpoznatija crna bazga od čijih bijelih cvjetova najčešće radimo sirup i čaj.
Uskoro dolazi ljeto i ovih dana priprema soka od bazge u punom je jeku, a kako svake godine s mamom i sestrom berem bazgu, odlučila sam podijeliti naš najdraži recept za domaći sirup od bazge.
S obzirom na ovo promjenjivo proljeće, imaj na umu da se cvjetovi bazge beru tijekom suhih i toplih dana (kada su potpuno rasvjetani sa žutim prahom), a nikako ne nakon kiše.
Domaći sirup od bazge (za oko 10 litara sirupa)
Sastojci:
- 40 cvjetova bazge
- 4 l vode
- 4 kg šećera
- 4 limuna
- 8 g limunske kiseline
Priprema:
1. Cvjetove bazge namočiš u vodi 24 sata. Sljedeći dan procijediš ttekućinu i u nju dodaš šećer, sok od četiri limuna i oko 8 g limunske kiseline. Ostavi sirup još 24 sata prije nego ga izliješ u pasterizirane boce.
2. Staklene boce treba oprati i kuhati oko 20 minuta u kipućoj vodi te zatimu vruće boce izliti sok i ohladiti u potpunosti.
3. Jednom napravljene sirupe čuvaj na suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja - bocu čuvaj u hladnjaku.