Dom i interijeri
Dom i interijeri

Imamo recept za savršeni sok od bazge koji nas vraća u djetinjstvo

Imamo recept za savršeni sok od bazge koji nas vraća u djetinjstvo
Recept za sok od bazge za savršeni sirup od njezinih cvjetova oduševit će vas, zasladiti i rashladiti vruće dane

<strong>Sezona je bazge!</strong> Cvjetovi ove <strong>ljekovite biljke</strong> bogati su taninima, glikozidima, karotenima, flavonoidima i vitaminom C, a bazga između ostalog ima antioksidativni i protuupalni učinak, pomaže u jačanju imunološkog sustava, olakšava astmu te pomaže u borbi protiv alergija uzrokovanih peludom.<br><br> Iako bazga ima tridesetak vrsta, kod nas je najpoznatija crna bazga od čijih bijelih cvjetova najčešće radimo<strong> sirup i čaj</strong>.<br><hmn:image xmlns:hmn="https://web.burza.hr/xmlns/humanapi/embed" id="ebd8b746-35a7-11eb-8cd0-0242ac130024" variation="a4d9b814-eea2-11ea-bbfa-a629cfa791e6">

Uskoro dolazi ljeto i ovih dana priprema soka od bazge u punom je jeku, a kako svake godine s mamom i sestrom berem bazgu, odlučila sam podijeliti naš najdraži recept za domaći sirup od bazge. S obzirom na ovo promjenjivo proljeće, imaj na umu da se cvjetovi bazge beru tijekom suhih i toplih dana (kada su potpuno rasvjetani sa žutim prahom), a nikako ne nakon kiše. 

Domaći sirup od bazge (za oko 10 litara sirupa)

Sastojci:

40 cvjetova bazge

4 l vode 

4 kg šećera

4 limuna 

8 g limunske kiseline 

Priprema:1. Cvjetove bazge namočiš u vodi 24 sata. Sljedeći dan procijediš ttekućinu i u nju dodaš šećer, sok od četiri limuna i oko 8 g limunske kiseline. Ostavi sirup još 24 sata prije nego ga izliješ u pasterizirane boce.2. Staklene boce treba oprati i kuhati oko 20 minuta u kipućoj vodi te zatimu vruće boce izliti sok i ohladiti u potpunosti. 3. Jednom napravljene sirupe čuvaj na suhom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja - bocu čuvaj u hladnjaku.