Grožđani šećer, vinska, jabučna i limunska kiselina, minerali, od kalija i magnezija do željeza i fosfora, vitamini A i C, vitamini B skupine… Grožđe sadrži sve to i još mnoge druge hranjive tvari, pa ga se osim što je iznimna poslastica među jesenskim plodovima prirode, može smatrati i pravom riznicom zdravlja.
Prirodni tonik organizma
Koža bobica puna je balastnih tvari kakve su primjerice celuloza i pektin, zbog čega se grožđe smatra voćem koje pospješuje probavu, čisti organizam od otrova, te pomaže izlučivanje vode iz tijela, odnosno djeluje diuretički. Grožđe je idealno za jesenske dijete jer djeluje kao prirodni tonik organizma, Optimalan omjer fosfora i kalcija u grožđu djeluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Naime, bobice grožđa obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je uz kalcij i magnezij sastavni dio svih koštanih struktura. Stoga se kure grožđem savjetuju tijekom oporavka nakon ozljeda i prijeloma.
Blagotvorno i ljekovito djelovanje
Grožđe je visokovrijedan izvor fitokemikalija bioflavonoida, koji posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal, odnosno štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Izraženija boja grožđa znači jaču koncentraciju bioflavonoida. Brojni su dokazi o tome kako polifenoli prisutni u vinu blagotvorno djeluju na zdravlje srca. Polifenoli iz grožđa, a koji se nalaze i u vinu, skupljaju i inaktiviraju slobodne radikale. Crveno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola koji djeluje (slično kao likopen iz rajčice) kao jak antioksidans. Ta dva biljna pigmenta daju crvenu boju voću i povrću, a sadrže ih još: crveni grejp, šipak, lubenica, malina, jagode, trešnje, crveni kupus, radića.
Također je dokazano da konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, jer sprječava nakupljanje crvenih krvnih stanica u žilama, poboljšava kapacitet srca i smanjuje opseg uništenog tkiva nakon srčanog udara. Ako imate problema s visokim tlakom, čaša vina uz ručak ili večeru može utjecati na smanjenje rizika od srčanih bolesti. Resveratrol je polifenol koji se prirodno nalazi u koži crnog grožđa, bobičastim plodovima, šljivama, kikirikiju, i drugim biljkama. To je prirodni antioksidans koji utiče na prohodnost i fleksibilnost krvnih sudova. To je od velikog značaja za zdravo funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.
Kao antioksidant, sudjeluje u zaštiti pluća od bolesti povezanih s pušenjem. Antioksidanti iz voća i povrća, kao što su vitamini A, C i E, koje nalazimo u grožđu, također utječu na očuvanje vida.
Tretman vinom za ljepotu
Bobice grožđa postale su pravi hit u kozmetičkoj industriji proteklih nekoliko godina. S obzirom da vino sadrži aktivne sastojke poput procijanidina (koji štiti krvne žile i suprotstavlja se slobodnim radikalima), polifenola (koji su dobri antioksidansi), resveratrola, vitamine A, C, B1, B2, te polinezasićene masne kiseline (koji povoljno djeluje na kožnu strukturu, održavaju arterije i snižavaju razinu kolesterola), vino ima veliku antioksidativnu snagu i danas je jedno od najvažnijih zaštitnih, energizirajućih, antiaging proizvoda. Grožđe sadrži obilje vitamina E, natrij, fluor, magnezij, željezo, kalij, kalcij, fosfor te voćne kiseline poput vinske, limunske i jabučne kiseline.
Upravo zahvaljujući tim kiselinama vinoterapijom se uklanjaju odumrle i oštećene stanice kože, te potiče izgradnja novih. Grožđane koštice i pokožica bogate su pak polifenolima i antioksidansima, posebno dobrih u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za čak osamdeset posto starenja kože. Sve te bioaktivne tvari iz grožđa, vina i koštica koriste se za čišćenje, masaže, pilinge, kupke, obloge, pakunge i maske za lice i tijelo.
Priprema jela s grožđem
U sezoni berbe dakako da je grožđe najbolje jesti svježe. Mnogobrojne su mogućnosti pripreme grožđa, od njega se pravi sok, ocat, džem i pekmez. Grožđe se koristi kao odličan dodatak voćnim salatama, a može se kombinirati i sa zelenom salatom, te orašastim plodovima Od njega se pripremaju iznimno ukusni džemovi i želei, iskušajte ga za nadjev u pripremi savijača, ili za ukrašavanje slastica i sladoleda. Svježe grožđe pirjano u mesnim umacima izvrsno pristaje uz perad, piletinu i puretinu, ali i svinjetinu.
Grožđice, ili sušeno grožđe, neizostavna je namirnica u pripremi velikog broja kolača i drugih slastica, a mnogi ih vole jesti same. Svinjetina može imati sasvim drugačiji okus uz dodatak grožđica u umaku od pečenja, pilav možete obogatiti dodatkom badema i grožđica, a slastice poput voćnog kolača, mliječnog kruha ili pite od sira nisu iste bez grožđica.
I mnogi drugi proizvodi od grožđa su se više ili manje udomaćili u pripremi jela. To su razne vrste vina, vinski ocat, konjak. Odlično može u kuhinji poslužiti i nefermentirani sok od grožđa, te ulje od sjemenki grožđa. Svježi grožđani sok sadrži u visoko koncentriranom obliku najveće količine vitamina A, B i C. Svježi sok potiče apetit, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma, preporučuje se kod slabokrvnosti, te pomaže u normaliziranju krvnog tlaka, i povišenoga i niskoga krvnog tlaka.
Ulje grožđanih koštica dobiveno hladnim prešanjem grožđanih bobica veoma je cijenjeno i traženo, a najprije se počelo proizvoditi u Francuskoj kao zamjena za maslinovo ulje. Upotrebljava se u kulinarstvu, sadrži obilje antioksidanata i polifenola. Ovo je ulje zlatno žute boje, bez okusa i mirisa. Sadrži omega-3 masne kiseline i ima zaštitni učinak na krvožilni sustav.
(M.G.)
Foto: © kogytuk - Fotolia.com