Uzgoj i simbolika

Tulipan - sve što trebaš znati o ovom divnom orijentalnom cvijetu

Buket tulipana, složit ćeš se, razveselit će i najizbirljivije među nama. Riječ je o cvijeću neopisive elegancije

pexels-pixabay-52508.jpg
Foto: Pexels

Proljeće bez vrtova i tržnica punih tulipana jednostavni nije zamislivo. Buket ovog cvijeća koji izgledom podsjeća na turban, odakle mu i ime - latinski naziv tulip potječe od arapske riječi dulbend što znači upravo turban - najljepši je ukras svakom interijeru u ovo doba godine.

Tulipan potječe s planina Kazahstana i Irana te sjeverne Afrike, a najviše tulipana na svijetu danas se uzgaja u Nizozemskoj u koju je ovaj cvijet stigao 1593. te je posađen u botaničkom vrtu Hortus Botanicus u Leidenu.

U početku je tulipan bio statusni simbol, a kasnije je postao jedan od najpoznatijih brendova ove zemlje. Danas je Nizozemska vodeća u uzgoju lukovičastog cvijeća u svijetu, među kojima prednjače upravo tulipani. Želiš li ga imati i u svome vrtu, evo što ti je činiti.

Lukovice tulipana sade se u u jesen. Vodi računa da između svake lukovice ostaviš desetak centimetara i da ju u zemlju polažeš tako da šiljasti vrh gleda prema površini. Naravno, lukovicu potpuno prekrij zemljom.

Tulipane sadi na osunčano mjesto jer vole sunce, ali i kako bi im potaknula rast. Kada završi s cvjetanjem, tulipanu odsijeci cvijet kako se ne bi pretvorio u sjeme i pritom trošio dragocjenu energiju za rast.

Image
Ili ga voliš ili ne podnosiš

Zumbul - cvijet opojnog mirisa koji nikog ne ostavlja ravnodušnim

Ako nemaš vrt, ali ipak želiš imati tulipane na svojoj terasi, posadi ih u posudu. Izaberi onu koja je duboka oko 40 centimetara, a na dno zbog drenaže stavi kamenčiće. Na kamenčiće stavi rahlu zemlju i u nju posadi lukovicu. Zalijevaj jednom tjedno. Preko zime, tulipane drži u zatvorenome, a na proljeće tegle iznesi van, na sunce.

Tulipani dolaze u bezbroj boja i nijansa,a ovo su neke od najčešćih i njihova simbolika. Svaki tulipan, bez obzira na boju, simbolizira savršenu ljubav.

Crveni tulipan

Simbolizira strastvenu, muško - žensku ljubav. Buket crvenih tulipana govori sam za sebe.

Ružičasti tulipan

Simbolizira nježnu ljubav, mladost i nadu.

Ljubičasti tulipan


Buket ljubičastih tulipana simbolizira vjernost i odanost.

Crni tulipan


Tulipane u ovoj boji proslavio film Crni tulipan snimljen po istoimenom romanu Alexandera Dumasa, u kojem glavnu ulogu igra Alain Delon. Crni tulipan, ustvari je tamno ljubičasti tulipan, a simbolizira eleganciju i profinjenost, tajanstvenost, snagu i moć.

Žuti tulipan


Žuti tulipan simbolizira prijateljstvo, stoga je odličan poklon najbljoj prijateljici. Povod ti ne treba.

Bijeli tulipan

Simoblizira iskrenost i čistoću, a poklanja se i osobi od koje želiš dobiti oprost, odnosno kojoj se želiš ispričati za nešto.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.