KRALJICA BLAGDANA

Božićna zvijezda: Znaš li što simbolizira i kako može dulje trajati?

Božićna zvijezda prekrasan je prirodni blagdanski ukras. Kako bi duže izdržala, treba je staviti na adekvatnu temperaturu i ne previše zalijevati. No zašto je ljudi toliko vole?

profimedia-0357141521.jpg
Foto: Profimedia.hr

Ususret adventu, vjerujemo da će većina vas ukrasiti dom, pripremiti adventski vijenac i prigodnu dekoraciju. Pred nama je vrijeme mira, iščekivanja, ali i veselja. Uz lampice i svijeće mnogi nabavljaju božićnu zvijezdu – raskošan cvijet crvenih listova koji, prema tradiciji, simbolizira dobro raspoloženje i uspjeh. Običaj ju je darivati ljudima rođenima u prosincu, ali i stavljati kao dekoraciju na svadbama. Božićnu zvijezdu često držimo pored jelke što našem domu daje poseban ugođaj.

Image
Dobro pobjeđuje zlo

Znaš li priču o orašaru, lutku koji je postao simbol Božića?

Postoji vjerovanje da je zvjezdasti oblik lišća simbolizirao betlehemsku zvijezdu pa je to još jedan razlog zašto ona krasi puno domova. Originalno potječe iz Meksika, a osim u prekrasnoj crvenoj, ovaj cvijet dolazi i s bijelim, ružičastim, ali i zelenim cvjetovima. Najveći problem kod nabavke božićne zvijezde jest to što se ona često osuši i prije Božića.

Ne voli propuh

 Trebalo bi je držati na temperaturi od 15 do 22 stupnja, a nikako na drastično nižoj. Ova biljka ne voli propuh pa bi izložena propuhu mogla početi gubiti lišće. Ipak, potrebno joj je dovoljno svjetlosti te pažljivo zalijevanje. Nabaviš li zvijezdu u standardnoj posudi, dovoljno će joj biti čaša vode svaka dva do tri dana.

Image
Foto: Profimedia.hr

Staviš li je blizu radijatora (što ipak nije najbolja opcija) trebala bi ju češće zalijevati. U svakom slučaju, preporuka je to činiti odozgo preko podloška, a nakon desetak minuta ukloniti višak vode.

Ni previše vode…

Zapravo, što se zalijevanja tiče, manje je više. Da bi duže 'poživjela', savjet ju je zalijevati malo po malo. U tom ne treba pretjerivati – pa čak je bolje da bude suša nego natopljena vodom. Svakako pazi da ju ne zalijevaš direktno po listovima. Prekomjerno zalijevanje može ubrzati propadanje korijena, a to ne želiš.

Želiš li joj produljiti život, stručnjaci savjetuju da božićnu zvijezdu gnojiš jednom tjedno, otprilike mjesec dana nakon kupnje. Uz adekvatno zalijevanje i gnojivo ova bi 'ljepotica' trebala poživjeti. Primijetiš li pak da se listovi suše ili otpadaju, biljci vjerojatno ne odgovara sobna temperatura ili pozicija na koju si je stavila.

Ponovna cvatnja

Naravno, božićna zvijezda može i ponovno procvjetati. U tom slučaju ostavi supstrat da se osuši nakon što biljka ostane bez lišća. Potom skrati izdanke na otprilike 10 centimetara dužine te biljku stavi u prostoriju na temperaturu do 15 stupnjeva. Ostavi je tako dva mjeseca. Kad to vrijeme prođe, presadi je u nešto veću posudu pa adekvatno zalij i premjesti na mjesto s dovoljno svjetla.

Pogledaj video: Najbrži domaći kolačići za sve koji nemaju vremena