Biljne ljepotice za koje sigurno nisi čula, a zavrjeđuju tvoje divljenje

Pronašle smo biljke koje polako, ali sigurno postaju sve popularnije, no i dalje ih se ne može naći u svakom domu

Biljne ljepotice za koje sigurno nisi čula, a zavrjeđuju tvoje divljenje

Vrtlarenje postaje sve popularniji hobi među mlađom generacijom. Iako većina ljudi u urbanim sredinama ne živi u kućama te nemaju vrt u kojem bi sadili povrtnjak i uzgajali gredice cvijeća, to ne znači da ne žele u svoj životni prostor unijeti zelenilo i dašak prirode. Unatoč tome što volimo standardne juke, maćuhice i male sukulente, ponekad je dobro podignuti svoju malu vrtnu oazu s ponekom neobičnom, upečatljivom biljkom. 

Image

Biljke koje najbolje pročišćavaju zrak u domovima

Pronašle smo stoga šest biljaka koje su pogodne za uzgajanje u zatvorenim prostorima, a koje oduševljavaju svojom ljepotom. Nećeš ih samo tako pronaći u bilo kojem vrtnom centru, ali ako se odlučiš potruditi da ih pronađeš i kupiš, garantiramo da će svi tvoji gosti i ukućani ostati zapanjeni unikatnošću izgleda ovih biljaka. 

Odaberi jednu od ovih šest zelenih ljepotica i unaprijedi svoje vrtlarsko umijeće. 

Caladium "Moonlight" iliti Caladium "Mjesečina"

Ova prekrasna biljka velikih, bijelih listova spada u porodicu biljaka Caladium, poznatijih i kao „slonovo uho“. U svijetu postoji više od 1000 vrsta Caladium biljke, a ova koju se naziva i „Mjesečina“ apsolutno nas je oduševila svojim izgledom. Iako originalno potječe iz država Južne Amerike, danas je rasprostranjena po cijelom svijetu te se može kupiti u većini vrtnih centara. Specifična je po svojoj bijeloj, gotovo prozirnoj boji listova. Velika, lisnata i laka za održavanje - ova je biljka idealna kao ukras svakog doma.

Sukulent Haworthia

Prozirni, a istovremeno u cijeloj paleti nijansi zelene, ovaj je tip sukulenta koji nosi ime Haworthia osvojio simpatije vrtlara  diljem svijeta. Otporni, zadivljujućeg izgleda i vrlo laki za održavanje, ovi su sukulenti idealni za sve one koji nemaju veliki vrt ili pak žele u svoj stan unijeti tračak zelenila bez straha da će odabranu biljčicu ubrzo ubiti. Ovi „kristalni“ sukulenti obožavaju sjenovita mjesta, pa ih nemoj izlagati direktnoj sunčevoj svjetlosti, već indirektnoj, koja će uz to omogućiti i da se oni sjaje i da postignu taj šarmantni prozirni izgled.

"Night Sky" Petunija

Petunija je popularna vrsta ukrasne biljke, no jesi li ju vidjela u ovom "zvjezdano-noćnom" izdanju koje podsjeća na mliječnu stazu? Prekrasna duboka tamnoplava ili ljubičasta boja, bijele točkice i nježni cvjetići ovu su biljku pretvorili u Instagram hit, a s obzirom na to koliko je lijepa to nije nikakvo čudo. Inače, Petunija spada u rod jednogodišnjih cvjetnica koje najčešće viđamo u žarko rozoj nijansi, no ona ima mnogo podvrsta i boja u kojima se može saditi. Imaju težak slatkast miris, a mogu se uzgajati u zatvorenim prostorima kao i na balkonima, vrtnim gredicama i terasama. 

Ružičasti Caladium

Iako smo već spomenuli vrstu ove biljke, moramo posebno naglasiti kako ona dolazi u zelenoj, bijeloj i pink varijanti. Baš kao i ona bijela, ova ružičasta verzija poznate sobne biljke oduševljava na prvi pogled. Tanko, gotovo poluprozirno lišće u svim nijansama ružičaste - od baby pink do purpurne - jedno je od najljepših u biljnom svijetu. S obzirom da ova biljka nije skupa, sve se češće može pronaći u domovima biljkoljubaca. 

"Papagajski" tulipan

Iako su tulipani dobro poznato cvijeće koje krasi mnoge hrvatske domove, nismo sigurne jesi li upoznata s posebnom vrstom tulipana koja se naziva "papagajskim tulipanom". Naime, u slučaju ovog tipa tulipana na njegovim su laticama kombinirane razne boje i nijanse. Obično tulipane viđamo u jednobojnim varijantama, od žute do ljubičaste, a na "papagajskom" tulipanu sve su te nijanse izmiješane zajedno. Ovaj doista predivan cvijet zapanjuje svojim šarenilom. 

Trachyandra Tortilis

Definitivno najneobičnija biljka ove kratke liste je Trachyandra Tortilis, lisnata zelena biljka iznimnog izgleda. Originalno iz Jemena i Madagaskara, ova zelena biljčica neobičnih, valovitih listova doista je upečatljiv dodatak svakom vrtu. Iako ju je lako održavati jer ne zahtijeva mnogo vode, vrlo je rijetka pa ju je teško pronaći u vrtnim centrima. Ako ipak ne možeš odoljeti njezinoj ljepoti, najsigurniji način da ju nabaviš je da naručiš njezine sjemenke te da ju sama zasadiš.