Fatalna ljepotica

Begonija -prekrasna biljka, ali otrovna za kućne ljubimce

Biljka kod koje do izražaja dolaze listovi, gotovo jednako kao i cvjetovi, dat će novu dimenziju tvom balkonu ili vrtu

irina-grotkjaer-dNQS9yHUXGE-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Lijepi cvjetovi i neobični, mesnati listovi, odkojih neki nalikuju na krila anđela, razlog su što se begonija proširila svijetom i postala jedna od najpopularnijih ukrasnih biljaka. U toplijim krajevima raste vani, dok se u hladnijima uzgaja kao sobna biljka te kada zatopli iznosi na otvoreno.

Begoniji su prirodo stanište južna Amerika, Indija i Afrika, a zove se po botaničaru i guverneru Haitija Michaelu Begonu. Otkrio ju je u 17. stoljeću fratar Plumier i dao joj ime. Postoji više od tisuću vrsta begonija, a dijele se u tri skupine, ovisno o vrsti korijena, na gomoljaste, rizomske i begonije s vlaknastim korijenjem. Grmolike su, mesnatih listova i cvijeća koje može biti crvene, bijele ili ružičaste boje.

Ako kojim slučajem još uvijek nemaš begoniju, vrijeme je da je posadiš. U vrtu će ti uspijevati ukoliko živiš u južnim krajevima, u ostalim slučajevima sadi je kao sobnu biljku i ljeti iznosi na otvoreno. Begonija ne podnosi zimu i direktno sunce. S obzirom da prirodno raste u tropskim šumama, pogoduju joj vlaga i toplina te sjenovito područje.

Sadi je u proljeće, u bogatu, vlažnu zemlju koja mora biti dobro drenirana i rahla. Voli "gužvu", što znači da ćeš izabrati posudu koja je tek malo veća od sadnice.

Image
Doza egzotike u vrtu

Peruanski ljiljan - cvijet koji svojom ljepotom ostavlja bez teksta

Begonija traži puno vodu, odnosno konstantno vlažnu zemlju, no nikako je nemoj zalijevati po listovima jer time riskiraš razvoj gljivica. Suhe listove redovito uklanjaj kako bi potaknula rast. Biljku redovito prihranjuj u vrijeme dok raste - svaka dva tjedna.

Ono što je jako bitno naglasiti kada je riječ o begoniji, je to da je otrovna za kućne ljubimce pa je drži podalje od svog psa ili mačke.