Kućne ljepotice

Aloe vera: Ljekovita i lijepa biljka o kojoj se lako brinuti

Ova prekrasna biljka voli svjetlost, ali ju nije potrebno često zalijevati

alexandra-tran-NVlPsi_Hmt0-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi znamo da se sok aloe vere koristi u kozmetičkoj industriji i da ova biljka ima ljekovita svojstva. No, jesi li znala da je ova biljka izuzetno lijepa i da može uljepšati svaki dom. Također je vrlo korisna jer se gel iz listova može koristiti za lokalno ublažavanje ogrebotina i opeklina na koži.

Image

Provjerile smo koje sobno bilje najbolje čisti zrak, a uz to i odlično izgleda

Ova ljekovita biljka podrijetlom je iz Afrike. Aloe vera nema izraženu stabljiku, ako postoji onda je jako kratka. Listovi su deblji i nazubljeni s vrlo malim iglicama.

Kada se odlučimo za kupovinu ove prekrasne biljke pune zdravog soka važno je da znamo da ju je potrebno smjestiti na mjesto koje je puno svjetlosti, ali neizravne. Ako je svjetlost konstanta i izravna, listovi mogu požutjeti, a postoji mogućnost da se biljka počne sušiti.

Također kao što smo već istaknuli, gel iz biljke možemo koristiti na koži, ali kod kućnih ljubimaca može izazvati manje tegobe poput mučnine ili probavnih smetnji.

Image

Kako se brinuti za ovu lijepu biljku?

Prvi korak u njezi ove biljke je da smo svjesni da se radi o sukulentu. Poput kaktusa, sukulenti se najbolje snalaze u suhim uvjetima. Kada uzgajamo aloe veru najbolje ju je posaditi u mješavinu tla za kaktus i običnu zemlju uz dodatak pijeska. Također važno je da u posudi za cvijeće postoje rupice jer ova biljka ne podnosi stajaću vodu.

Postoji još jedna važna stvar na koju trebamo obratiti pažnju, a to je svjetlost. Aloe vera treba i jaku svjetlost pa je najbolje da stoji blizu prozora koji su okrenuti prema jugu ili zapadu. Aloe vera je također osjetljiva na drastične promjene temperature, pa je važno da ju držimo dalje od propuha ili vrata, posebno u zimskom periodu.

Još je jedan aspekt bitan za lijep rast ove biljke, a to je pravilno zalijevanje. Prije zalijevanja najbolje je da se zemlja potpuno suši. Kada se biljka zalije, zemlju treba jako natopiti vodom, ali nakon toga pustiti da voda slobodno iscuri iz zemlje. Najčešći razlog sušenja ove biljke je taj što vlasnici prečesto zalijevaju ili ne dopuštaju da se voda cijedi.

Na kraju još samo jedan savjet vezan za korištenje gela iz listova, treba znati da aloe vera raste jako sporo. Ako planiramo rezati listove za gel, biljka bi trebala imati više od deset listova koji su dugi između 15 i 20 centimetara. Najbolje je uzimati listove odozdo, a jednom kada je list izrezan ili uklonjen, više neće rasti.