Provjerile smo koje sobno bilje najbolje čisti zrak, a uz to i odlično izgleda

Zelenilo u našim domovima obogaćuje prostor i čini ga ljepšim, a određeno sobno bilje uklanja toksine iz zraka

Provjerile smo koje sobno bilje najbolje čisti zrak, a uz to i odlično izgleda

Sobne biljke ne trebamo posebno hvaliti. One vrlo diskretno u naš dom dodaju boju, ali i svježi zrak i lijepo će se uklopiti i u male prostore. Određene biljke poput paprati, palme i bršljana također detoksiciraju zrak oko sebe. Najbolje od svega je što su lagane za uzgajanje i nije potrebno posebno znanje iz vrtlarstva. Uz samo nekoliko osnovnih stvari one će lijepo rasti, čak i u domovima ljudi koji su uvjereni da ni jedna biljka kod njih neće preživjeti.

Image

Biljne ljepotice za koje sigurno nisi čula, a zavrjeđuju tvoje divljenje

Sjetimo se sata biologije iz osnovne škole, tijekom fotosinteze biljke pretvaraju ugljični dioksid koji izdišemo u kisik i uklanjaju toksine iz zraka koji udišemo. NASA je čak i testirala ovu teoriju u istraživanju 1989. kada su ispitivali kako se omiljene sobne biljke ponašaju prema otrovnim kemikalijama i utvrdili su da utječu na ove otrove.

  • Formaldehid može izazvati iritaciju nosa, usta i grla.
  • Benzan može uzrokovati iritaciju očiju, pospanost, vrtoglavicu, pojačani puls, glavobolju i zbunjenost.
  • Trikloretilen može uzrokovati vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i povraćanje.


U istraživanju su pronašli nekoliko biljaka koje bez ikakvih problema filtriraju kemikalije i lako rastu u zatvorenom prostoru. Istraživači kažu da što se više biljki nalazi u prostoru, to bolje. Da bi se najbolje iskoristila njihova učinkovitost trebalo bi imati dvije biljke na 30 metara kvadratnih. Dobro je imati i na umu da biljke s većim listovima brže čiste zrak. Bill Wolverton iz NASA-e preporučuje bršljan i paprat jer su velike i zauzimaju veću površinu. U nastavku pročitaj koje još biljke čiste zrak od različitih otrova i kako se održavaju.

1. Sobna paprat

Paprat je lijepa biljka koja će odlično odgovarati početnicima jer uspijeva na jakom izravnom suncu i blagim temperaturama. Jedino što voli vlagu pa ju je dobro staviti pored malog ovlaživača zraka. Tijekom zime treba ju staviti blizu prozora, a nije dobro čistiti prašinu s listova jer joj je to prirodna zaštita. Ako listovi postanu mekani potrebno ju je češće zalijevati, s druge strane ako se počne sušiti ili listovi počnu padati treba ju manje zalijevati. Dovoljno ju zalijevati jednom tjedno, a višak vode treba ukloniti. 

2. Svekrvin jezik ili sabljica

Lijepa zelena biljka s oštrim listovima i prugicama može preživjeti s malo vode i svjetlosti. Budući da može preživjeti i nekoliko tjedana bez vode, poznata je kao jedna od najboljih biljki za početnike. Prekrasna tamnozelena boja će uljepšati prostor, ali će i očistiti zrak u prostoriji. Najviše joj odgovara indirektna svjetlost, a treba ju zalijevati kad je zemlja suha. U zimskim mjesecima treba smanjiti količinu vode, a najbolje joj odgovara mlaka voda.

3. Gerberi

Izgleda kao mali grm s prekrasnim cvjetovima, a moguće ju je uzgojiti i u zatvorenom prostoru. Može cvjetati u bilo koje doba godine, a cvjetovi traju od četiri do šest tjedana. Važno je da se nalazi na osunčanom mjestu, ali ne treba direktnu svjetlost. Zemlja uvijek treba biti vlažna, a listovi se također mogu prskati vodom. I još nešto što je vrlo važno, ocvale listove treba redovito skidati kako bi mogli rasti novi. 

Image


(Foto: Pexels)

4. Dracena ili ženski zmaj

Ovo je vrlo popularno sobno bilje jer može preživjeti s ili bez sunčeve svjetlosti, a zahtijeva vrlo malo vode što je idealno za sve one koje zaborave zaliti biljke. Sa svojim crvenim i oštrim lišćem te tropskim izgledom uljepšat će svaki prostor. Ako dođe do truljenja znači da treba smanjiti zalijevanje. Može joj naštetiti suh zrak posebno zbog centralnog grijanja, a ne voli propuh, čestu promjenu mjesta i nagle promjene temperature.

5. Zeleni ljiljan ili biljka pauk

Još jedna izvrsna opcija za vrtlare početnike, zeleni ljiljan uspijeva na jakoj neizravnoj sunčevoj svjetlosti, a voli puno vode. Količina svjetlosti utječe na njezin izgled, ako ima dovoljno svjetlosti mogu se pojaviti bijeli cvjetovi. Biljku treba zalijevati kada je zemlja suha, a ako se pojave smeđi listovi treba ih odrezati. Zanimljivo da ako se dobro njeguje može trajati desetljećima.

6. Zlatni puzavac

Ova biljka voli neizravnu sunčevu svjetlost i treba ju zalijevati samo kad je zemlja suha. Ako se pojave smeđi listovi znači da trebamo smanjiti zalijevanje. Ostaje zelena čak i kad je u mračnom prostoru, ali što ima više svjetla ljepše će rasti i imat će bogatije listove. Dobro je povremeno listove poprskati vodom, a važno je i redovito čistiti prašinu s listova. 

Image


(Foto: Pixabay)

7. Flamingov cvijet

Njezino prirodno stanište su kišne šume, pa su ovoj biljci za rast potrebne neizravna sunčeva svjetlost, vlažnost i voda. Može cvjetati tijekom cijele godine i daje prekrasne crvene cvjetove koje će uljepšati prostor. Ne voli nagle promjene temperature, a također je vrlo važno ukloniti sve suhe listove. Dobro ju je zalijevati ujutro, a jednom tjedno može se oprati cijela biljka pod tušem s laganim mlazom.