Kolumna jedne singl žene

Djedice, donesi mi dečka pod bor. Ili možda ipak termofor?

Postoji ona mudra izreka koja kaže: 'Pazi što želiš, moglo bi ti se ostvariti.'

Djed Božićnjak
Foto: Pexels

Gotovo sve blagdanske reklame uključuju parove, poljupce, zagrljaje, djecu. Jedini koji su u njima eventualno solo su bake ili djedovi, no oni ipak imaju cijelu četicu svojih ljudi iza sebe (na vrijeme su mislili i napravili ih) ili pak poneki unesrećeni pojedinac kojem do kraja propagandnog programa Djed Mraz kao deus ex machina, riješi sve probleme, uvodeći u njega onu jednu ili jednog pravog, lijepog "kao slika".

Image

Kolumna jedne singl žene: Zašto oženjeni frajeri misle da su ulov života

Starac s bijelom bradom, cijeli mu život dovede u red u minutu ili dvije, do nastavka filma, tako da za iduće blagdane i taj bivši nesretnik ima s kime kititi bor, a možda i svojim roditeljima na božićni ručak otići s najljepšim poklonom - unukom li unučicom, baš kako treba.

Blagdansko vrijeme posebno je osjetljivo za samce jer htjeli mi to ili ne, društvo nameće svoje i ono što se traži za Božić su okićen bor, muž, žena, djeca, bake, djedovi, pokloni, sarma, odojak, purica, linzeri i sretna lica. Istina, ove godine u malo drugačijem aranžmanu, ali to su sve finese.

shimmer fallback

Zbog toga pod cijenu svoje sreće ulaziš ili ostaješ u upitnim kombinacijama. Baš poput božićnog džempera koji navlačiš na sebe krajem prosinca, iako te bocka i ne sviđa ti se, ostat ćeš s njim pa dok pečeš kolače i uređuješ kuću, pomesti po tko zna koji put, sve pod tepih…

Ako si solo, možda ćeš se vratiti bivšem koji te nebrojeno puta povrijedio ili se pak brzinom munje spanđati s nekim i zažmiriti na oba oka kako biste skupa mogli odbrojavati za doček i jesti francusku salatu. E sad, vrijedi li to zaista? Probudit ćete se 1. siječnja, popiti kavu, ručati, odgledati film… i već do večere krenut će sve po starom. Nestat će čarolije.

Zar nije smisao blagdana pronaći mir, a ne stvoriti si dodatni nemir? Mir dolazi u bezbroj oblika i svaki je dobar.

shimmer fallback

Za Božić nema mjesta kaosu, ne moraš napraviti propuh u novčaniku, manično kupujući sve što propagiraju one reklame s početka teksta niti doživjeti tri mala živčana sloma (hattrick ostavi nogometašima i vrhunskim ljubavnicima) na Badnjak, u svojoj kuhinji, okrenuta prema sudoperu i s narezanim lukom - za alibi, ako slučajno tko naiđe, dok se u pećnici dižu vanilin kiflice…

Stani na loptu, zbroji se. Ne treba pod svaku cijenu imati nekoga. Bolje je da ti djedica pod bor ostavi termofor, a ne frajera kojeg je pokupio negdje usput kako bi ugasio taj požar kod tebe, a sebi očuvao reputaciju onoga koji ispunjava sve želje djeci koja su bila dobra. A bila si dobra, znam.

Termofor će ti grijati noge u hladnim noćima, a pritom ćeš dobiti na vremenu. Kad pojedeš zadnju sarmu, mađaricu i zadnji zalogaj odojka, spremiš lampice i kuglice natrag u kutiju, moći ćeš, jedva zakopčavajući hlače, trezveno razmisliti o svemu i vidjeti da nije tako dramatično biti sama, otvorena srca za nešto iskreno i lijepo. Dat ćeš djedici vremena da ti do idućeg Božića možda nađe onog pravog. Ako i ne bude tako, nije smak svijeta, samo su blagdani! Proći će.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.